Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Vägen är vacker ut till Hällestrand norr om Strömstad. Men någon cykelväg finns inte, vilket Ella Hermansson är kritisk till. Bild: Marita Adamsson
Vägen är vacker ut till Hällestrand norr om Strömstad. Men någon cykelväg finns inte, vilket Ella Hermansson är kritisk till. Bild: Marita Adamsson

Cykelväg till Hällestrand nu

Ella Hermansson, klass 5 på Bojarskolan, argumenterar för att kommunen ska prioritera en gång- och cykelväg till Hällestrand.

Till Hällestrand finns det inte och har aldrig funnits någon cykelväg. Därför vill jag att kommunen ska göra en cykelväg till Hällestrand.

För det första så skulle det bli mycket färre djur som dör om man cyklar istället för att åka bil. Om man t.ex. åker bil sent på kvällen när det är mörkt så är det större olycksrisk än om man cyklar. För om man cyklar så skulle det aldrig hända. Dessutom behöver vi djuren i naturen, eftersom vi behöver köttet som innehåller näring. Vi behöver djur som betar av allt långt gräs i skogen och djuren andas ut koldioxid till alla växter i skogen.

För det andra så skulle 100 procent av mänskligheten må bättre om vi hjälper djuren, naturen och dessutom miljön. Miljön skulle bli bättre om färre åker bil och cyklar istället. Alla träd man kör förbi när man åker till Hällestrand skulle må mycket bättre om de inte får massa avgaser sprutade över sig varje dag. Om vi cyklar i stället för att åka bil så kommer träd må bättre, djur må bättre och människor kommer må bättre. Är det verkligen så att alla på Hällestrand ska ha skuldkänslor för att man åker bil och inte cyklar?

Några personer på Hällestrand har samlat ihop en grupp och pratat om att vi på Hällestrand vill ha en cykelväg. Men kommunen bryr sig inte.

För det tredje finns det massor med barn på Hällestrand som skulle vilja cykla till skolan men kan inte eller får inte det eftersom de inte vågar eller inte får för sina föräldrar. Om ett barn ska cykla från Hällestrand till skolan så är det en väldig stor olycksrisk. Barn kan skadas eller till och med dö om de cyklar på bilvägar. Så om det hade funnits en cykelväg på Hällestrand så skulle det inte vara lika stor risk för olyckor.

Om det händer olyckor när man åker bil så blir det inte bara sig själv man skadar utan bilen blir ju också skadad. Då får man betala pengar för att den ska bli lagad och om det är en riktigt kraftig olycka så kanske man till och med måste köpa en ny bil.

Jag och alla på Hällestrand vill ha en cykelväg. Vi behöver tänka på miljön, vi behöver minska olycksrisken och vi behöver minska antalet döda djur.

Ella Hermansson

Klass 5 på Bojarskolan