Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ekenäs, Sydkoster (arkivbild). Bild: Jakob Simonson
Ekenäs, Sydkoster (arkivbild). Bild: Jakob Simonson

Debatt: Come on, people! Nu diskuterar vi boplikt

Miriam Öhrn, Sydkoster: ”Bostadsmarknaden kan inte längre tillåtas utarma våra småsamhällen”.

Vad skulle det innebära att införa boplikt? Vad tror du? Nu diskuterar vi!

Du kan börja med att fantisera om att dina barn som snart ska få barn i sin tur kan köpa ett hus i närheten av dig. Dina goda vänner från Göteborg har tröttnat på stan och vill ut i naturen. Båda jobbar inom IT och söker lugnet. De har hittat ett jättefint litet torp som de ska börja renovera. Deras två barn ska börja i förskolan till hösten. Du känner en annan driftig person som har ett företag inom ”blå näring” som etablerar sig med enkel tillgång till lokaler och personal som bor i närheten. Kulturlivet sprudlar och bjuder på en uppsjö av spelningar, utställningar och föreställningar. Restaurangen nerför vägen har fisksoppa idag och du går dit för lite mat och umgänge när novembervinden blåser.

Hur tror du det skulle förändra och påverka Strömstads och Tanums kommuner att provinföra boplikt (eller variant på) under tio år?

Det är klart att det ska få finnas fritidshus men den bostadsmarknaden kan inte längre tillåtas utarma våra småsamhällen och överlevnaden av all kultur och historia som hör till. Det blir fullständigt dött och nedsläckt, vill vi ha det så?

Hur löser vi detta, tro? Vi behöver all hjälp vi kan få.

Miriam Öhrn

Sydkoster

LÄS MER: 10-årsexperiment på Koster – boplikt på nybyggen

LÄS MER: Hönan eller ägget på Koster