Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Avverkning pågår. Det stormar i medierna kring Skogsstyrelsen just nu. Bild: FREDRIK PERSSON
Avverkning pågår. Det stormar i medierna kring Skogsstyrelsen just nu. Bild: FREDRIK PERSSON

Stefan Edman: Centerns krav hotar Sveriges gammelskogar

Visste ni att många av Sveriges skogar sedan några år sköts med allt mindre miljöhänsyn, i strid med både riksdagsbeslut och lagstiftning? Skogsstyrelsen – som är vår myndighet på området – gav 2015 miljörådgivning till 1 700 skogsägare; i fjol till bara 104. Alarmerande.

KRÖNIKA ● Och visste ni att Sveriges återstående gamla artrika skogar nu huggs ner i allt snabbare tempo? Skogar där 1 700 rödlistade arter kan leva eftersom inget skogsbruk får bedrivas där. Detta sker samtidigt som vi svenskar slår oss för bröstet i tron att vi är bäst i världen på att skydda natur och biologisk mångfald.

Hur i all världen har det då blivit så här illa? Ett svar är Skogsindustrins glupande hunger efter råvara, alltså efter träd att göra virke eller pappersmassa av. Problemet är att det nu faktiskt börjar bli brist på skog i lämplig avverkningsålder, eftersom man under de senaste tio åren huggit ut osedvanligt mycket. Då måste bolagen komplettera med importerat virke. Eller gå in i områden där skogen antingen borde stå ytterligare en tid innan den avverkas. Eller alternativt helt skyddas. Till och med Sveaskog, ägt av oss skattebetalare, har gjort bort sig med regelvidriga kalhyggen och intrång i områden som inte bör huggas.

Politiskt bär Centerpartiet ett tungt ansvar för det som nu sker. Redan i Januariavtalet 2019 krävde Annie Lööf att de vetenskapliga nyckelbiotopsinventeringarna måste skrotas om C skulle stödja en regering med Stefan Löfven som statsminister. Nyckelbiotoper är områden med arter som visar att skogen ifråga har höga naturvården. Fakta som markägaren måste känna till för att kunna utforma sin skogsskötsel efter lagens krav.

Herman Sundqvist, generaldirektör i Skogsstyrelsen lyssnade in Centerpartiets ultimatum och stoppade inventeringarna. Och i februari i år utfärdade han rentav regler som förbjuder hans tjänstemän att ge miljöråd till markägarna innan de avverkar och nyplanterar.

Det är inget annat än hyckleri

Igår berättade Dagens Nyheter om visselblåsare på Skogsstyrelsen som avslöjat hemligstämplade ”arbetspapper”. Larmsignaler från tjänstemän om att unika skogar, utpekade som skyddsvärda av både Sverige och EU, snart kan vara ett minne blott.

Centerledaren och andra partiledare talar ofta om hur viktigt det är att Sverige skyddar sin biologiska mångfald. Samtidigt är de mycket upprörda över att EU denna höst kritiserar det svenska kalhyggesbruket och vårt bristande skydd av gammelskogar. Det är inget annat än hyckleri.

Om några veckor presenterar regeringen sin skogsproposition. Kommer Stefan Löfven då att stå upp för ett mera hållbart svenskt skogsbruk, det som många forskare efterlyste i SVT:s lysande dokumentär Slaget om skogen? Ska Annie Lööf då också inse att markägarintresse och ekologi både kan och måste gå hand i hand? Eller – Gud det förbjude – kommer skogsfrågan att utlösa en regeringskris före jul?