Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Några ur Miljöpartiet i Strömstad - på bilden Bengt Bivrin, Karla Valdivieso, David Nikkinen, David Eklund, Per Nikkinen och Andreas Nikkinen. (Arkivbild) Bild: Eric Johansson
Några ur Miljöpartiet i Strömstad - på bilden Bengt Bivrin, Karla Valdivieso, David Nikkinen, David Eklund, Per Nikkinen och Andreas Nikkinen. (Arkivbild) Bild: Eric Johansson

Debatt: "Bygg park och äldreboende på Skeppsbroplatsen"

Miljöpartiet vill att de andra partierna tänker om vad gäller Canningplanen.

På senare tid har röster höjts för att stoppa utvecklingen av en ny stadsdel på Canningområdet, med motiveringen att projektet plötsligt har blivit för dyrt.

Det är anmärkningsvärt att kostnaderna för projektet kan komma som en överraskning för de partier som följt processen sedan flera år tillbaka. Miljö­partiet har vid flera tillfällen varnat för en försämrad ekonomi i projektet, främst som en konsekvens av att den nuvarande majoriteten valde att sätta stopp för park och äldreboende på Skeppsbroplatsen. Ett beslut som försämrade projektets ekonomi påtagligt, då en mindre byggnation intill berget på Skeppsbroplatsen skulle innebära välbehövliga intäkter för kommunen.

När det gäller kostnaderna för Canning så handlar det till stor del om redan upparbetade kostnader samt kostnader för att sanera den förorenade marken vid den gamla sillfabriken. Det handlar med andra ord om kostnader som kommunen tvingas betala även om det aldrig skulle ske någon byggnation på Canning. Miljöpartiet anser därför att det sämsta alternativet för kommunen är att avsluta projektet nu, eftersom en stor del av kostnaderna belastar Strömstads skatte­betalare oavsett om vi bygger några bostäder eller ej.

Framåt önskar vi istället en bred och prestigelös dialog mellan partierna där fokus ligger på hur vi på bästa sätt omvandlar Canningområdet till en ny stadsdel som kommer till gagn för Strömstadsborna. För oss är framförallt två saker prioriterade. Allmänna platser vid vattnet och att bostäder byggs för åretruntboende, därför bör äldreboende och park på Skeppsbroplatsen finnas med i de fortsatta diskussionerna.

Karla Valdivieso (MP)

Bengt Bivrin (MP)

Andreas Nikkinen (MP)

Anders Karlsson (MP)

Pia Scholer (MP)

Mikael Johansson (MP)

Daniel Ödlund (MP)