Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mette Johansson (L) vill ha ett kärnkraftverk i Strömstad. Bild: Arkiv
Mette Johansson (L) vill ha ett kärnkraftverk i Strömstad. Bild: Arkiv

Insändare: Bygg kärnkraft i Strömstad

Mette Johansson (L): Vi i Strömstad bör bjuda in intresserade aktörer för förutsättningslösa diskussioner om att bygga reaktorer här hos oss.

Både klimatomställningen och den växande industrin kräver mer el. Inom 20 år behöver produktionen och distributionen fördubblas. Vindkraften har växt kraftigt, men motståndet mot utbyggnaden växer också.

Vi behöver mer planerbar kärnkraft. I södra Sverige behövs den redan idag. De skyhöga oförutsägbara priserna beror huvudsakligen på att en stor del av elproduktionen försvann när regeringen – trots Liberalernas protester – lät reaktorerna stänga.

Elöverskottet är inte så stort och vi måste planera för framtiden.

Nu finns en ny aktör, Kärnfull, som ska arbeta med att förbereda ny kärnkraft. Reaktorer får bara byggas där det i dag finns kärnkraft. Men lagar kan snabbt ändras och det nya bolaget börjar förberedelserna trots förbudet.

Ingenstans i landet är stödet för kärnkraften så starkt som i närheten av kärnkraftverken. Vid Ringhals säger 90 procent av de tillfrågade att de har stort eller mycket stort förtroende för kraftverket. Kring Forsmark är siffran 88 procent. De som lever med kärnkraften förstår den och tror på verksamheten.

Vi i Strömstad bör bjuda in intresserade aktörer för förutsättningslösa diskussioner om att bygga reaktorer här hos oss. Stabil produktion av el, värme och vätgas är de viktigaste förutsättningarna för att ny industri ska etablera sig.

Tänk om vi var självförsörjande på el. Tänk om hybridfärjan kunde ladda i Strömstad. Tänk om vi kunde använda området på Bastekärr. Tänk om kärnkraften kunna bli en god granne som bidrar till samhället.

Mette Johansson (L)