Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kvarteret Sadelmakaren vid Oslovägen. Bild: Jakob Simonson
Kvarteret Sadelmakaren vid Oslovägen. Bild: Jakob Simonson

Insändare: Bygg centrala bostäder vid Oslovägen

Kvarteret Sadelmakaren 14 och 15 på Oslovägens norra sida upptas i dag av en till synes öde gammal bensinstation, ett eldhärjat hus och en tom affärslada.

Området är enligt detaljplan avsett för affärsverksamhet. Men behovet och efterfrågan av sådan verksamhet där verkar liten eftersom det stått på detta sätt i flera år (branden är dock sent tillkommen). Det finns också i centrala Strömstad flera tomma affärslokaler liksom på Prästängen. Samtidigt råder fortsatt brist på attraktiva bostäder i Strömstad trots nybygget på Hedelinska tomten, på Myren och vid Karlsgatan. Canning-projektet tycks vara nedlagt under överskådlig tid.

Så låt mig, även om jag bara är sommarboende i Strömstad, komma med ett förslag. Gör om detaljplanen så att Sadelmakaren 14–15 kan bebyggas med bostäder till exempel typ landshövdingehus med tre våningar. Man skulle då få en sammanhängande bostadsbebyggelse norr om Oslovägen och affärs- och verksamhetslokaler söder om vägen. Området borde i högsta grad vara attraktivt med handelsområdet snett emot och gångavstånd till centrum. Buss passerar på Oslovägen. Det finns i dag klimatsmarta och billiga byggmetoder, där man bygger helt i trä utan avkall på hållbarhet och brandsäkerhet. Området med 40 km/h fartbegränsning på Oslovägen kan utökas bort till rondellen. Gallerian har mycket stora parkeringsytor. Avtal om uthyrning av P-platser borde kunna tecknas. Det finns naturligtvis fastighetsägare. Kommunen måste ta diskussionen med denne/dessa. Bättre att bygga bostäder än att inget alls händer. Efterfrågan på handelslokaler i Strömstad lär knappast heller öka nu när Nordby ska byggas ut. Skamfläck är kanske att ta i, men nog är det en trist syn som i dag möter de som kommer till Strömstad denna väg.

För övrigt undrar jag varför kommunen inte kan klara ut att markera övergångsställen i korsningen Karlsgatan–Ringvägen? Även om det är Trafikverkets väg kan väl kommunen be om lov att markera övergångsställen och stå för notan. Det är Strömstadsbor som går där.

Nils Modig