Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Stein Rukin är talesperson för aktionsgruppen Jour Strömstad. Bild: Jakob Simonson
Stein Rukin är talesperson för aktionsgruppen Jour Strömstad. Bild: Jakob Simonson

"Bästa lösningen är att kommunen tar över sjukhuset"

Stein Rukin, Jour Strömstad: Dag Wersén har i tidningen några betraktelser om sjukhuset och ägarskap, som förtjänar en kommentar.

Replik till Dag Wersén (M).

LÄS MER: Låt museet och biblioteket flytta in på sjukhuset

Som han mycket riktigt påpekar finns i dag en avsiktsförklaring med regionen som grund för reella förhandlingar om ett kommunalt övertagande. Villkoren för övertagandet är av naturliga skäl inte kända. Vad som emellertid är känt är att fastigheten på 14 000 kvadratmeter den 31/12 2018 hade ett bokfört värde på 37 160 259 kronor.

Runt 40 procent av ytan disponeras i dag av vad man kan beteckna som samhällsnyttig verksamhet, dels av kommunen, dels av Närhälsan, och dels av Praktikertjänst med flera.

Den lösning som framstår som den bästa och mest närliggande är att kommunen förhandlar fram en lösning om att överta sjukhuset, och att priset sätts utifrån det bokförda värdet och det samhällsnyttiga värde sjukhuset har för kommunen och dess invånare.

Mitt råd är därför att låta kommunen i lugn och ro få genomföra förhandlingen.

Dag Werséns alternativ, där ett fastighetsbolag förvärvar egendomen, har den uppenbara konsekvensen att egendomen måste läggas ut på den fria marknaden där vilken potentiell investerare som helst kan anmäla sitt intresse. Om det är så att det fastighetsbolag Wersén har kontakt med har intresse av en strategiskt väl belägen fastighet i gott skick i Strömstad, så är det naivt att tro att inte fler investerare dyker upp. Och konsekvensen av fler intressenter är ju ett högre pris. Nu är det ju dessutom så att en investerare vill ha avkastning på investerat kapital. Och vad är då svaret, jo högre hyra.

Mitt råd är därför att låta kommunen i lugn och ro få genomföra förhandlingen. Ett annat alternativ är att all oro som skapas kan resultera i att regionen avvaktar med en överlåtelse på obestämd tid.

Det är bra om kommunen sätter sig i förarsätet när man ska förhandla.

För övrigt, vad hindrar att det fastighetsföretag Wersén har kontakt med sätter sig ned med kommunen, framför sina önskningar och delar relevant kunskap och erfarenheter. Då kan man få en klarare bild av vilken avkastning en privat investerare tänker sig. Det är bra om kommunen sätter sig i förarsätet när man ska förhandla.

Det förtjänar en kort kommentar när Wersén till stöd för sin åsikt hänvisar till «några framträdande lokalpolitiker» som menar att kommunen bör satsa sina krafter och resurser på annat än ägande. Jag skulle önska att den tanken hade varit lika framträdande när den dåvarande majoriteten 2017 köpte Crawfordfastigheten för 28,4 miljoner.

Inledningsvis nämnde jag kort den samhällsnyttiga verksamhet som redan bedrivs i sjukhuset. Om man som Wersén föreslår ska byta namn på byggnaden, varför inte «Hälsans Hus» som lanserats av Kent Hansson.

Jour Strömstad har länge jobbat för ett fullvärdigt vårdutbud i Strömstad på tider då detta idag inte finns. Under 2020 ska den slutliga lokaliseringen av närakuter i regionen beslutas. Det finns ingen god anledning till att en närakut inte skulle förläggas till «Hälsans Hus» i Strömstad, i en fastighet ägd av Strömstads invånare.

Stein Rukin

Jour Strömstad