Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Marielle Alvdal, Feministiskt initiativ. Bild: Marita Adamsson

Avskaffa nötkött i Strömstads skolor – ett steg mot klimaträttvisa

Marielle Alvdal, Fi Strömstad, vill ta Odelsbergselevers idéer om klimaträttvisa in i kommunpolitiken.

På kommunfullmäktigemötet i mars inkom elever från Odelsbergsskolan med en skrivelse om klimaträttvisa. Kravet till oss politiker var tydligt: “Vi vill att ni som bestämmer här i Strömstad ska tänka på miljön i alla beslut ni tar”. Ungdomarna gav oss även tips och önskemål som de önskar se i kommunen: Gratis busskort, P-buss året om som stannar på flera platser, bilfritt i centrum, vägavgifter så att människor inte tar bilen i onödan, att inte servera nötkött i skolan, samt att se till så att alla bilar som ägs av kommunen är elbilar.

Vi i Feministiskt initiativ blir oerhört glada att se det här initiativet från skolelever, som visar på en otrolig mognad och framåtanda. Samtliga dessa punkter är saker som i en eller annan tappning tas upp i Feministiskt initiativs centrala partiprogram.

På kommunfullmäktigemötet tog politiken inte ställning till dessa förslag, utan skrivelsen lades till handlingarna. Vi tycker att detta är ett alltför gott initiativ för att stanna som enbart ett öppet brev. Vi i Feministiskt initiativ Strömstad planerar därför att under denna mandatperiod lägga fram varianter av förslagen som rör kommunal nivå i vårt arbete i nämnderna eller som motioner till kommunfullmäktige – så att alla partier tillsammans kan ta ställning, och kämpa, för de här viktiga miljöpolitiska frågorna. Vi har i veckan börjat, genom att skicka in en motion till kommunfullmäktige om att avskaffa nötkött i Strömstads skolor.

De unga är vår framtid, och den värld vi lever i är deras. Med initiativ som dessa - både skolstrejken runt om i landet och världen som vi stöttar till fullo och detta brev till oss politiker i Strömstad - känner vi hopp inför framtiden. Vi vill se en plattare demokrati, där goda idéer kan gå direkt från medborgare till politisk handling - vi vill ge makt åt dem som saknar den. Vi i Feministiskt initiativ ska göra vårt bästa för att hjälpa våra unga medborgares goda idéer att nå så långt som möjligt.

Marielle Alvdal

Feministiskt initiativ Strömstad