Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

 Bild: Stefan Bennhage
Bild: Stefan Bennhage

Attraktiv arbetsplats, en utopi

Nu får det vara nog. Det skriver signaturen "Före detta undersköterskor" som menar att vården går på knäna i Strömstad.

Strömstads kommun går många miljoner plus, ändå kräver politikerna att det ska sparas inom vård och omsorg. Den största kostnaden inom vård och omsorg är personalkostnader så därför dras det ner på personal och arbetspass förkortas för det är där de sparar in mest. Våra duktiga, erfarna undersköterskor blir utbrända, sjukskrivna och söker sig till andra jobb. Undersköterskor är en bristvara idag så vi måste ersätta våra vakanser med outbildade, oerfarna vikarier. Man tillsätter inte alltid vid sjukdom eller semester utan avdelningen får ”gå kort” alltså jobba med färre undersköterskor eller vårdbiträden.

Nu får det vara nog! Hela vården går på knäna. Arbetsglädjen är borta och vårdtagarna blir lidande. Nästan varje dag kommer det vikarier och ofta är de nya på arbetsplatsen och därmed okunniga.

Det råder stor omsättning på personal i och med att de flesta av vikarierna är unga och oerfarna blir det tungarbetat för ordinarie personal som får en ovan person med tusen frågor.

Visst behöver vi våra vikarier och de är värdefulla men de ska vara vikarier för ordinarie persons sjukdom eller semester inte som permanent ersättare.

Tillslut består vården av en massa som bara irrar omkring och gör bara det mest akuta.

Besparingar gör att chefer fattar felaktiga beslut. De tappar fokus på vården och personalen.

De inbillar sig att det är billigare med unga vikarier med låg timlön men det kostar på för arbetsplatsen blir tungarbetad.

Personal säger upp sig och söker sig nya vägar vilket gör att vi får sämre vård.

Det är viktigare att anställa utbildade på de tomma raderna.

Det är otryggt för de äldre med främmande ansikten varje dag. Dessa sparbeting leder till överbeläggning. Hur ska vi kunna upprätthålla en säker och bra vård?

Före detta undersköterskor