Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Ett tomt Södra Hamngatan (Arkivbild). Bild: Ninni Liljestrand Qvicklund
Ett tomt Södra Hamngatan (Arkivbild). Bild: Ninni Liljestrand Qvicklund

Att norrmännen uteblir är bra för Strömstad på sikt

Staffan Tunbrå: ”Alla ägg i en korg är ju sällan lyckat. Det är väl ändå lektion ett.”

Strömstads kommun­ledning, Strömstads turist­näring och Strömstads handel är förskräckta över Norges beslut att inte låta dess invånare besöka Sverige. Kommunledningen ser minskade inkomster till kommunen, turistnäringen och handeln ser till sina egna sinade dagskassor. Man pratar om många kommande konkurser och sprider allmän, i och för sig berättigad oro. Kris och katastrof!

Men vadå? Vad trodde man? Att man år efter år, utan eftertanke, kunde leva gott på norrmännens starka krona och deras vilja att spendera dem i Strömstad? Trodde man verkligen att 20 år av okritisk enkelriktad marknadsföring skulle vara en garant för framtida trygghet?

Norrmännens nyttjande av Strömstads hotell, restauranger, köplador i mängder, sockerstint godis och livsmedelsaffärer har i åratal gött Strömstads affärsmän. De har blivit rikare och rikare och naturligtvis maxat 3:12-reglerna och dränerat sina företag.

Så kom den ”svarta svanen” – det oförutsägbara. Det oförutsägbara är också en affärsrisk. Mot affärsrisker skall bolagen gardera sig.

Ifall nu en massa bolag går i konkurs är det en sund utveckling i en marknadsekonomi

Vem är då ansvarig för att Strömstad med dess kommunledning och affärsidkare, byggt sin falska trygghet på besökande norrmän?

Ingen annan än de själva – alla ägg i en korg är ju sällan lyckat. Det är väl ändå lektion ett.

Ifall nu en massa bolag går i konkurs är det en sund utveckling i en marknadsekonomi och inget att sörja över. Konkurs är marknadsekonomins sätt att lösa ett företags dåliga ekonomi på. Finns efterfrågan dyker ett nytt företag upp. Om inte fanns inte efterfrågan.

Möjligheten att tjäna pengar och risken att förlora pengar ingår i kapitalismens grundvalar. På gott och ont, men mest på gott.

Nu är det dags för ”strutsarna” i Strömstad att lyfta huvudet ur sanden, skaka av sig nuvarande situation och blicka framåt och göra rätt.

Strömstad har drabbats hårt av pandemin. Arbetslösheten är hög, nära nog högst i landet. Med ökad arbetslöshet följer otrygghet och allt vad det för med sig.

Strömstad har näringar som lever upp i några månader. Välfärden ska tryggas på dessa få månader, och de som ska trygga välfärden kommer från ett land. Låter det skört?

Frågan tål att upprepas: låter det skört?

Sätt nu fart på att bygga ett bättre rustat näringsliv, ett starkt åretrunt-näringsliv

Vad säger näringslivs­chefen och kommunalrådet Kent Hansson när de nu står med nedhalade byxor och rumpan bar?

Sätt nu fart på att bygga ett bättre rustat näringsliv, ett starkt åretrunt-näringsliv. Huvudansvaret ligger hos politikerna, i och för sig oroväckande. Sluta gulla med gränshandeln och besöksnäringen. Låt dem själva börja om med nya kalkylerade risker.

Strömstad kan i alla fall alla glädja sig åt ett ökat antal svenska besökare. Ett tips: var då beredda på att korrigera prisbilden. Nu är det svenska plånböcker som dyker upp, inte norska. Ett glas rött eller vitt kostar mer i Strömstad än på Stureplan. Det är dumt att prisa ut sig, ingen kommer att återvända.

Lycka till Strömstad, världens vackraste stad.

Staffan Tunbrå