Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Sven Moosberg, Strömstads badanstalt. Bild: Thomas Bennelind, Jakob Simonson
Sven Moosberg, Strömstads badanstalt. Bild: Thomas Bennelind, Jakob Simonson

Att förstöra kapital­et i Badbolaget

Insändarskribenten Sven Moosberg ifrågasätter driften av Badbolaget i Strömstad: "Jag frågar mig, är detta kommunal kompetens?"

Det är föga förvånande att läsa om Badbolagets kapitalbehov. Jag känner mig föranlåten att kommentera badbolagets historia såsom jag kommer ihåg den sedan 2007.

Vid den tidpunkten tillförde kommunen cirka 300 000 kr. Bidraget sjönk årligen för att sedan försvinna helt och hållet. Badbolaget kunde generera vinster.

Detta skedde genom att man breddade verksamheten med en spa-avdelning, slöt avtal med Laholmens Hotell och satsade på en helhet att kunna ge den service, som hotellets gäster och kommunmedlemmar efterfrågade. Den innehöll, förutom det som finns i dag, ett spa med behandlingsrum för olika sorters massage, bastu, bubbelbad och lerinpackning samt tångbad mm.

Detta var ett vinnande koncept! Så bra att Badbolaget/kommunen blev anmält till Konkurrensverket för illojal konkurrens. En segdragen tvist där Badbolaget gick segrande ur striden. Konkurrensverket förlorade!

Badbolaget stod på egna ben!

Verksamheten rullade på, utvecklades och fortsatte att generera vinst. Av någon anledning, som för mig var fullkomligt obegriplig, kom någon på idén att utreda om kommunens engagemang med Badbolaget kanske inte föll inom ramen för ”kommunal kompetens”.

När den utredningen var klar ansåg ”man”, sannolikt en skrivbordsprodukt, att så var fallet och badbolaget berövades en inkomstkälla, som hade gjort bolaget fritt från kommunalt bidrag. Badbolaget stod på egna ben!

Kommunen slog då undan benen för sig själv. Allt detta, trots att konkurrensverket inte kunnat fälla badbolaget för att ha en illojal konkurrerande verksamhet! Då kan man fråga sig varför tog kommunen livet av en verksamhet, som domstol beslutat var laglig?

Av okända bevekelsegrunder togs beslutet att avveckla spa-avdelningen, och på grund av detta måste nu skattemedel pumpas in i bolaget.

Jag frågar mig, är detta kommunal kompetens?

Detta är för mig att verkligen skjuta sig själv i foten. Någon uppenbar nytta kan överhuvudtaget, inte ens med bästa glasögon, skönjas och våra skattepengar kommer sannolikt att fortsätta att flöda. Jag frågar mig, är detta kommunal kompetens?

I min värld har någon trott sig göra något för kommunen men resultatet får skattebetalarna bära. Man ska komma ihåg att Strömstads Badanstalt klarade sig bra på egna ben tills politisk klåfingrighet och en ambitiös tjänsteman knåpade ihop något man inte själv insåg.

Det finns sannolikt inte ett enda annat badhus i Sverige, som klarar sig på enbart simhall med tillbehör!