Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Louise Thunström (S), oppositionsråd i Tanum, talar för att satsa på vindkraft. Bild: Lasse Edwartz
Louise Thunström (S), oppositionsråd i Tanum, talar för att satsa på vindkraft. Bild: Lasse Edwartz

Debatt: Ansvarslöst att stoppa vindkraften

Louise Thunström (S): ”Att enbart ta avstånd från vindkraften så som den borgerliga majoriteten gör i Tanum är ansvarslöst och kortsiktigt”.

Den gröna omställning vi befinner oss i angår hela samhället. Det handlar inte om att enbart stänga en reaktor här eller om att bygga en sol- eller vindkraftspark där. Det handlar om att alla måste bidra till att bygga ett hållbart samhälle.

Det finns en genuin oro för vad den havsbaserade vindkraften innebär för kustlinjen, för fisket och för besöksnäringen. Den oron utnyttjas av den politiska högern. På många sätt är havsbaserad vindkraft dock en nödvändighet för att klara omställningen. Idag finns det ansökningar om anslutning hos Svenska Kraftnät som motsvarar över 350 TWh el, bara för södra Sverige. Det är mer än dubbelt så mycket som vår årsförbrukning i hela Sverige.

Moderaterna vill gärna ta kål på alla förslag så att det enda som finns kvar är kärnkraften

Just nu förbrukar vi 140 TWh el per år – i hela Sverige. I Norrland är vatten och vindkraft redan kraftigt utbyggt och levererar dagligen el motsvarande tre-sju kärnkraftverk. Havsvinden innebär dessutom betydligt mindre intrång för hushåll och genererar mer energi än landvind.

Moderaterna vill gärna ta kål på alla förslag så att det enda som finns kvar är kärnkraften. Men att bygga ny kärnkraft är fyra gånger dyrare än vind och tar minst 10–15 år att etablera. Vi har inte tid att vänta så länge utan vi behöver grön, billig el här och nu. Sverige har dessutom stora överskott på el och bidrar således till att Europa får grön el, samtidigt som vi får stora intäkter. Bara sedan 2019 har vindkraft motsvarande tre reaktorer byggts ut.

Vi menar att genom att bygga ut havsbaserad vindkraft så bidrar vi till ett elsystem med hög leveranssäkerhet, låg miljöpåverkan och el till konkurrenskraftiga priser. Sveriges elproduktion har länge varit en framgångsfaktor för Sveriges välstånd och är avgörande även i framtiden.

Det finns många frågor som behövs svar på angående hur Bohuskusten kan komma att påverkas av detta. Men att enbart ta avstånd från vindkraften så som den borgerliga majoriteten gör i Tanum är ansvarslöst och kortsiktigt. Europa och världen är i en större energikris än på mycket länge och en inhemsk energiproduktion är viktig. Låt inte den politiska debatten polariseras genom skrämselpropaganda utan låt forskning och kunskap visa vägen innan vi tar de slutgiltiga politiska besluten kring havsbaserad vindkraft.

Louise Thunström

Socialdemokraterna i Tanum

LÄS MER: Oro för vindkraft i havet lyfts upp till regeringen

LÄS MER: M i Bohuslän säger nej till havsbaserad vindkraft