Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jakob Simonson, nyhetschef på Strömstads Tidning. Bild: Thomas Bennelind
Jakob Simonson, nyhetschef på Strömstads Tidning. Bild: Thomas Bennelind

Jakob Simonson: Alla har fel – jorden är platt!

Föreningen Flat Earth Sweden har en egen grupp på Facebook med omkring 3 500 medlemmar. I beskrivningen står det: ”Den här gruppen är i första hand för oss som sett att den heliocentriska modellen inte håller för en vetenskaplig granskning. Gruppen är även till för dem som är öppna för att vi kan ha blivit lurade angående jordens form, astronomi och kosmologi.”

Människor som tror att jorden är platt, så kallade flat earthers, har förekommit länge. Men internet, och inte minst Youtube, har fört dem samman – och även gjort att antalet anhängare ökat. Personer som söker på olika konspirationsteorier på Youtube, till exempel teorier om vad som ”egentligen” orsakade tvillingtornens fall den 11 september 2001, får nämligen rekommendationer att även titta på flat earth-videor.

Hur fungerar då jorden om den är platt och inte rund? Därom är rörelsens anhängare inte helt överens. Enligt en av teorierna ligger det vi normalt kallar nordpolen i mitten av jordskivan, och så går det en väldig isvall som en mur runt hela jordskivan. Ovanför oss finns en stor kupol som skyddar atmosfären (i den här teorin accepteras rymden som en verklighet).

I fallet med flat earthers blir ju kampen mot vetenskapen mest fånig och rolig, som en sketch av Monty Python

Det här låter ju onekligen som rena snurren. Redan de gamla grekerna kände till att jorden var rund. Och den kunskapen levde vidare, åtminstone bland de lärda, genom den mörka europeiska medeltiden. Det hade ju varit ytterst korkat av Christofer Columbus att ge sig av västerut över havet med en massa skepp och besättningsmän för att hitta en väg till Indien om han hade trott att han skulle fara över kanten några mil väster om Azorerna eller så. Hur kan då människor som lever på 2 000-talet tro att jorden är en platt skiva, som (om jag förstått det hela rätt) ligger still i rymden med en ostkupa över sig?

En förklaring kan vara att en misstro mot auktoriteter och myndigheter håller på att breda ut sig alltmer runtom i världen. Det leder till att många inte längre tror på etablerad vetenskap. I fallet med flat earthers blir ju kampen mot vetenskapen mest fånig och rolig, som en sketch av Monty Python. Men i andra fall kan den här misstron mot vetenskapen leda till en farlig utveckling.

Ett exempel på det kunde man läsa om i Dagens Nyheter den 7/11. Minns ni Climategate för tolv år sedan, när världsledande klimatforskare blev omskrivna och misstänkliggjorda? Tusentals stulna mejl hade lagts ut på nätet som påstådda bevis för att klimatforskare hade manipulerat data. Mejlläckan fick namnet Climategate – men samtliga vetenskapliga undersökningar efteråt kom fram till att det inte har förekommit några oegentligheter. Ingen av utredningarna fann några tecken på att forskarna hade manipulerat data. Inga artiklar drogs tillbaka, och det fanns inga slutsatser om fusk.

Samma stöddiga ton dyker upp i de mejl och Facebookkommentarer som dyker upp när vi skriver om vaccination i tidningen

Men sedan dess har en vegetation av klimatförnekande aktivister vuxit till sig. Vissa av dem kommer att finnas i min mejlkorg efter att denna krönika publicerats. Tonen bland klimatförnekarna är ofta rätt stöddig – det måste kännas lite mäktigt att veta bättre än världens samlade forskarelit. ”Alla har fel – jorden är platt!” som Joakim Thåström sjöng.

Samma stöddiga ton dyker upp i de mejl och Facebookkommentarer som dyker upp när vi skriver om vaccination i tidningen. Kontentan av antivaxxarnas argumentation är att vaccinet är farligare än sjukdomen det ska förhindra. Antivaxxarna är som tur är inte så många här i Sverige. I Östeuropa och Ryssland är tankefiguren betydligt mer utbredd. Där sprids nu coronasmittan närmast okontrollerat, detta trots att det finns god tillgång till vaccin i dessa länder – människor vågar inte vaccinera sig på grund av all desinformation.

I Sverige har vi som väl är större tilltro till vetenskapen och därmed en högre vaccinationsgrad. Det finns inget annat sätt att lösa problemet med covid-19.