Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Peter Dafteryd (C), Strömstads kommunalråd. Bild: Thomas Bennelind

Alla beslut är förankrade

Strömstads kommunalråd Peter Dafteryd (C) replik till Göran Falk: "Det ”hittas inte på försök på egen hand”, utan alla åtgärder förankras i och beslutas av ansvarig nämnd"..

Det är riktigt att Strömstads kommun är högt skuldsatt jämfört med andra kommuner. Det ska inte flytta fokus från att kommunen utvecklas positivt och att vi de senaste åren gjort ett bra ekonomiskt resultat. Skuldsättningen kommer av att vi är en liten, växande kommun som nu investerar starkt för framtiden.

Det nya vatten- och avloppsreningsverket som byggs på Österröd kostar cirka 235 miljoner kronor. För investeringarna i nytt färjeläge betalar vi 144 miljoner kronor. Vi har glädjande nog inflyttning och bygger nya förskolor och skolor. Det är också mycket glädjande att vi har säkrat Kustbevakningens närvaro genom investeringen i Myren.

Det är omöjligt att finansiera så stora investeringar utan att ta lån, det är också den metod som de flesta kommuner använder för att växa.

Färjeläget kommer att betalas med hamnavgifter och Kustbevakningen genom hyra över de närmaste åren, likafullt ska pengarna ut nu. Va-verk och förskolor behövs för att ge service till fler invånare och besökare.

Göran Falk: "Festen är slut!"

Det är också riktigt att kommunen är en stor arbetsgivare. Av de cirka 1100 anställda inom kommunen jobbar 80 procent inom barnomsorg, skola, vård och omsorg.

Utveckling inom områden som näringsliv, översiktlig planering och kultur samordnas av tjänstemän på uppdrag av politiken. Det ”hittas inte på försök på egen hand”, utan alla åtgärder förankras i och beslutas av ansvarig nämnd – det vill säga av de beslutsfattare som invånarna valt i demokratisk ordning.

Tjänstemän bereder frågor utifrån den inriktning som politiken angivit, politiker beslutar – precis som det ska vara. Det hindrar inte att det ska vara möjligt att föra tidig dialog, diskutera idéer och skisser med invånare och företag utan att det kritiseras som ”i förväg avslöjade planer”, eller påhittade projekt.

Linfärjan över Bojar­kilen är flitigt nyttjad och bekostades när den byggdes av bland annat spa- hotellet. De årliga utgifterna för färjan är, tillsammans med driftsäkerhet, bakgrunden till förslaget om en bro och ska därmed tas med i beräkningarna av finansiering av en sådan.

Peter Dafteryd (C)

Ordförande Kommunstyrelsen