Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jakob Simonson är nyhetschef på Strömstads Tidning. Bild: Thomas Bennelind
Jakob Simonson är nyhetschef på Strömstads Tidning. Bild: Thomas Bennelind

Jakob Simonson: Adolf Hitlers ”stora lögn” fungerar inte längre

Bilderna från staden Butja i Ukraina har chockat en hel värld. Döda kroppar på gatorna, vissa av dem med bakbundna händer, och massgravar fyllda med avrättade civila, bland dem barn. Och som om detta inte vore nog hävdar Ryssland att det är ukrainare som själva utfört massakern för att skylla den på ryssarna. Hur kan de förvänta sig att världen ska tro på dessa lögner?

Det var förra helgen som rapporterna kom om civila dödsoffer i staden Butja. Först publicerades en video, i vilken ett lokalt statsråd körde på en gata i staden där döda kroppar låg utspridda längs vägen.

Ytterligare film- och bildbevis publicerades efter att internationella reportrar tagit sig till staden. Där ser man att en del av offren hållits bakbundna och avrättats med skott från nära håll. Kroppar har därefter upptäckts bland annat i massgravar i Butja.

Ryssland har sedan dess förnekat att de misstänkta krigsbrotten utförts av deras styrkor. Enligt ett uttalande av landets försvarsdepartement är ”alla bilder och filmer publicerade av Kiev-regimen som påstås vittna om ’brott’ begångna av ryska militärer i Butja bara ännu en provokation.” I stället ska, enligt Ryssland, offren ha placerats på gatorna av ukrainare, efter att Ryssland inledde sin reträtt den 30 mars. Det var alltså ukrainsk militär som skjutit sina egna invånare för att skjuta skulden på Ryssland.

Men en granskning av satellitbilder utförd av New York Times visar att de varit döda i drygt tre veckor – samma period som Ryssland själva erkänner att de ockuperade staden.

Sergej Lavrov sa att Ryssland inte attackerat Ukraina, samtidigt som hela världen kunde följa de blodiga striderna via medierna

De ryska påståendena följer ett mönster. Det var inte länge sedan den ryske utrikesministern Sergej Lavrov sa att Ryssland inte attackerat Ukraina, samtidigt som hela världen kunde följa de blodiga striderna via medierna.

Ett annat exempel är den gravida kvinnan Marianna som fotograferades blodig utanför sjukhuset i Mariupol som just flygbombats. Rysslands svar på det var att kvinnan var en skådespelare och att man inte attackerade civila mål.

En av huvudanledningarna som Vladimir Putin angett för det oprovocerade angreppet, som nu pågått i över en månads tid, är att man vill ”avnazifiera Ukraina”. Även det ett påstående helt taget ur luften. Det finns inga nazister med politiskt inflytande i Ukraina, president Volodomyr Zelenskyj är själv jude – och hans farfar stred mot nazisterna under andra världskriget.

”Den stora lögnen” är ett begrepp som myntades av Adolf Hitler i Mein Kampf, och innebär en lögn som är så kolossal att allmänheten utgår ifrån att ingen skulle ha mage att ljuga så stort.

Putin är rädd för att hans folk ska göra uppror mot honom

Vladimir Putin ljuger lika skamlöst som Hitler på sin tid. Skillnaden i dag är att det är mycket lättare att se igenom lögnerna. Ryssland kan kontrollera sina egna statliga medier, men via internet kan alla se vad som verkligen händer i Ukraina. Demonstrationer mot kriget har hela tiden pågått i Ryssland – trots de hårda straffen för dem som kritiserar Putins politik.

Putin är rädd för att hans folk ska göra uppror mot honom. Det menar Kenneth Roth, chef för organisationen Human Rights Watch.

– Det har varit hans paranoia i flera år. Han är rädd för att människor ska gå ihop och störta den enväldige ledaren. Så jag tror att Putins största bekymmer är att hålla det ryska folket tyst och försöka se till att de inte får information, säger Kenneth Roth i en intervju med TT.

Att ryssarna själva störtar sin auktoritäre ledare vore det bästa sättet att göra slut på kriget – och samtidigt tänds då ett hopp för att riktig demokrati återkommer till jättelandet i öst.

Oppositionens ledare Aleksej Navalnyj, som för närvarande sitter fängslad, finns då tillgänglig för att kliva in och leda Ryssland i en bättre riktning igen.