Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Simone Fischer, Moderaterna i Strömstad. Bild: Pontus Johansson
Simone Fischer, Moderaterna i Strömstad. Bild: Pontus Johansson

100 år med kvinnlig rösträtt – #metoo, #wedo – vad nu?

Simone Fischer, Moderaterna i Strömstad, om att män och kvinnor måste samarbeta om jämställdhetsfrågorna.

Den 24 maj 2019 firar Sverige 100 år med kvinnlig rösträtt. Norge var först bland de nordiska länderna att införa kvinnlig rösträtt 1913 följd av Danmark 1915. Vi har kommit otroligt långt på dessa 100 år men vi – både män och kvinnor – får fortfarande aktivt jobba med frågor som till exempel hur vi ser till att få lika lön för lika jobb och såklart utvisa absolut nolltolerans mot sexism etcetera. Hur tänker vi göra detta?

Vi moderater anser att så stora samhällsövergripande frågor kräver samarbete, att belysa och lyfta fram viktiga frågor samt föra konstruktiva samtal. Vi borgerliga politiker och speciellt vi kvinnor måste kliva in och ta plats, vara de vuxna i rummet och vara tydliga i debatten som tyvärr allt för ofta domineras av vänsterns tuffa och högljudda retorik som ofta riktas och blir en direkt attack mot män. Min fråga är vart detta leder?

Kvinnor kommer inte att kunna lösa de utmaningar som kvarstår i vårt samhälle. Det behövs ett samarbete mellan män och kvinnor. Inget parti äger dessa frågor heller.

Det gäller att uppmärksamma problemen på ett sätt som når och engagerar flera. Att skapa utrymme för en bra och konstruktiv dialog och ett samarbete med god ton och en retorik som inte skrämmer bort många – kvinnor som män – som ska kunna vara med och bidra till utvecklingen är det vi moderater står för.

Vi hoppas att – trots våra politiska olikheter och retorik – ibland kunna samlas kring viktiga samhälls­frågor som dessa.

Simone Fischer (M)

ansvarig för Moderatkvinnorna i Strömstad