Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Långagärde, Sydkoster. Bild: Marita Adamsson
Långagärde, Sydkoster. Bild: Marita Adamsson

Insändare: 10-årsexperiment på Koster – boplikt på nybyggen

Miriam Öhrn på Sydkoster har ett radikalt förslag som hon tänker skicka direkt till bostadsministern.

Vi måste göra nåt och det är omgående. Ett radikalt förslag kanske kan röra om i grytan? Vilken instans skulle kunna ta tag i frågan? Även om några lokalpolitiker skulle ha lust skulle de troligtvis bli lynchade med direkt verkan. Kan länsstyrelsen, eller är det bäst att ta bostadsministern direkt. Vad tror ni? Det är kanske till henne jag bör skicka denna lilla skrivelse istället.

Verkar konceptet funka kan man tillämpa det på fler samhällen som lider av samma öde som vi. Fjällbacka och Grebbestad förslagsvis. Våga drömma om små kustsamhällen som är bärkraftiga och blomstrande på sina unika vis.

Ett efter ett köps husen upp av personer som inte är här. Jämför mina föräldrars generation som på sjuttiotalet byggde eller köpte ett gammalt hus och renoverade för att etablera sig och bilda familj och samhälle på öarna.

I skrivande stund står två familjer med småbarn i skolan helt utan tak över huvudet och det enda de vill är att bo på Koster

Under min 35 år långa livstid har det yttersta kustbandet sakta men säkert blivit helt omöjlig att etablera sig på för unga familjer. Det som har byggts och utvecklats under denna period har varit för att gynna turismen och de som har feta plånböcker. Det enda jag behöver göra är att se mig omkring.

I skrivande stund står två familjer med småbarn i skolan helt utan tak över huvudet och det enda de vill är att bo på Koster. Det gör så ont i mig att jag inte kan låta bli att försöka göra nåt. Vet inte om det här kommer ha nån nytta heller men nu får jag sagt det i alla fall.

Det finns många som tycker om att skriva till tidningen och påstå att det inte finns några jobb. Har du hört talas om att man i dessa tider kan jobba på distans? Ostrea kommer att söka personal och många hantverkare dagpendlar. Ett populärt argument är också att skattebetalarna inte ska belastas av nybygge av hyreshus. Finns det kanske nån samhällsfunktion i din närhet som har betalats med skattemedel?

Kan boplikt på nybyggen och på hus som läggs ut på försäljning vara det som krävs?

Ett annat strålande alternativ som har lyfts är om marken ges tillbaka till Kosterstiftelsen och med en samarbetsvillig kommun, som trots allt behövs för bygglov, kan det bli väldigt bra.

Gör kusten tillgänglig för dem som vill bo här! Kan boplikt på nybyggen och på hus som läggs ut på försäljning vara det som krävs? Det skulle vara mycket spännande att utforska. Det får nog bli ett brev till bostadsministern när jag ändå är igång.

Miriam Öhrn

Sydkoster

LÄS MER: Barnfamiljen snart bostadslösa på Koster: ”Ett fast hem är drömmen”

LÄS MER: Hönan eller ägget på Koster

LÄS MER: Så kan utarmningen av Koster upphöra

LÄS MER: Bygge på Filjestad kan bli en vinst för kommunen