Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sandra Andersson (L) och Andreas Hansson (C) vill bevara och utveckla öskolorna. Bild: Arkiv
Sandra Andersson (L) och Andreas Hansson (C) vill bevara och utveckla öskolorna. Bild: Arkiv

Debatt: Öskolorna är skärgårdens pulsåder

Vi vill trygga framtiden för kommunens alla invånare, där ingår i allra högsta grad även de som bor på Koster och Tjärnö. Istället för att se Koster och Tjärnö skola som ett ekonomiskt besvär så vill vi lyfta möjligheterna med utveckling av skolorna och samhällena.

För mindre än 3 år sedan lämnade Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet in en motion om en vilja att utveckla skolorna med tema skärgårdsskola. Vi fick avslag. Att använda våra helt unika möjligheter vi har i vår kommun ser vi som vår skyldighet. Samtidigt som vi erbjuder våra elever olika alternativ till skolmiljö och inriktning, lockar vi förhoppningsvis familjer och skattebetalare från andra delar av landet till vår kommun.

I vision 2030 är ambitionen att Strömstad ska vara en given utbildningskommun. Vårt gemensamma varumärke ”Havet i centrum och livet i fokus” ska genomsyra våra verksamheter, därför ska vi även inom skolan ta tillvara på vår unika marina miljö och se det som ett utvecklingsområde.

På Koster och Tjärnö finns närhet till hav och natur, Kosterhavets nationalpark samt Tjärnö marina laboratorium. Det gör att dessa skolor skulle passa perfekt som skärgårdsskolor med riktad marinprofil. Genom att undersöka möjligheterna för ett utökat samarbete med Tjärnö marina laboratorium och fokus på utomhusbaserad undervisning så skulle skolorna kunna utvecklas positivt.

Eleverna kommer få stort utbyte av att verka i en forskningsmiljö och samhället i stort gynnas av elevernas ökade kunskaper inom hav och natur. Om vi satsar på vår glesbygd i skärgården och ser vår unika miljö som en resurs så skapar vi möjlighet för långsiktigt hållbar samhällsutveckling. Då kommer fler välja Koster, Tjärnö och skärgårdsskolor.

Centerpartiet och Liberalerna står fast. Våra skärgårdsskolor ska finnas kvar och utvecklas! För hela kommunens vinning. Skolorna är navet till vår utveckling!

Andreas Hansson (C)

Sandra Andersson (L)

LÄS MER: Efter M:s initiativärende – nytt beslut om ö-skolorna i mars

LÄS MER: Tänk nytt, Strömstads skolpolitiker