Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arkivbild. Bild: Johan Persson
Arkivbild. Bild: Johan Persson

Debatt: Öppna dialys­avdelningen på Strömstads sjukhus igen

SPF Seniorerna: ”Vi önskar att dialysavdelningen på Strömstads sjukhus skall öppnas återigen, så att vi kan undvika dessa traumatiska resor och tröttande och långvariga behandlingar.”

SPF Seniorerna Strömmen har av en medlem erhållit brev angående sjukvård i Strömstad:

”Att vara dialyspatient är inte det roligaste man kan tänka sig. Det är fruktansvärt jobbigt. Dialysen är en livsuppehållande behandling och pågår livet ut.

I Strömstad är vi några personer som 2–3 gånger varje vecka får åka till Näl eller Munkedal för att få denna behandling. Varje gång vi får dialys går det cirka 8 timmar till detta, inklusive resa tur och retur. Efter behandlingen är vi oftast illamående och väldigt trötta.

Detta är resultatet efter att dialysavdelningen på Strömstads sjukhus blev nedmonterad. Vi får åka taxi, och nu under pandemin är det bara en patient åt gången i varje taxibil.

Däremot finns det taxibolag som har chaufförer som man absolut inte vill ha. Många av dessa chaufförer kör som om de ”har stulit bilen”

Att åka med Taxi Strömstad och Taxi Tanum är en säker och trygg upplevelse.En eloge till dessa trygga och hänsynsfulla chaufförer som alltid följer trafikregler och håller gällande hastighet.

Däremot finns det taxibolag som har chaufförer som man absolut inte vill ha. Många av dessa chaufförer kör som om de ”har stulit bilen”. Har varit ute för att de kör 90 kilometer i timmen på Oslovägen i Strömstad, där hastigheten är 40 kilometer i timmen. Ute på motorvägen kör de på hala vintervägar och i snöoväder i 145–165 kilometer i timmen.

Detta är livsfarligt under dessa väderförhållanden och är totalt hänsynslöst och olagligt. Vi passagerare är ”livrädda” under dessa villmansfärder och tycker det är ovärdigt att vi skall utsättas för detta.

Vi önskar att dialysavdelningen på Strömstads sjukhus skall öppnas återigen, så att vi kan undvika dessa traumatiska resor och tröttande och långvariga behandlingar.”

Wolfgang Schwartz

ordförande i SPF Seniorerna Strömmen

LÄS MER: ”Regionen verkar se Strömstad som en utpost”

LÄS MER: Njurpatienten Ove Thyft kritisk till dialysflytt

LÄS MER: Skarpt läge för dialysen