Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Åsa Strand är marinbiolog, boende på Tjärnö med barn och medlem i samhällsföreningen. Bild: Jakob Simonson
Åsa Strand är marinbiolog, boende på Tjärnö med barn och medlem i samhällsföreningen. Bild: Jakob Simonson

Öppet brev till politiker och tjänstemän om utredningen

Åsa Strand, Tjärnö samhällsförening: "På gränsen till oförskämt att skicka ut en utredning av så dålig kvalitet".

Jag anser mig vara i grund och botten en positiv person som lever mitt liv enligt principerna att de flesta gör så gott de kan utefter förmåga och förutsättningar, men när jag fick se utredningen om förändring av skolstrukturen fick jag nog. Jag kan inte, ens med godaste vilja, tänka mig att de som ska besluta om två skolors framtid kan känna sig nöjda med att ha fått bra underlag.

LÄS MER: Skolutredningen klar – öppnar för nedläggningar

Det är på gränsen till oförskämt att skicka ut en utredning av så dålig kvalitet med tanke på den tid som lagts ner från privat håll för att bidra genom deltaganden på möten och nedlagd tid på skrivelser. Jag blir ärligt talat förbannad då detta visar hur lite engagemang som går in i frågan från förvaltningen, och det är tydligt att det saknas både vilja, tid och engagemang för både Tjärnö och Kosters skolors fortlevnad från kommunförvaltningens sida.

Det är dags att kommunen slutar att använda våra barn, skolan och våra skattepengar som en lekstuga och börjar ta utbildning på allvar. Utredningen innehåller inte bara direkta sakfel och saknar objektivitet, utan adresserar till på köpet inte en enda av de frågor som väckts i de tidigare skrivelserna från föräldragrupper och samhällsföreningar. Den utreder inte alternativen till att ha barnen kvar i nuvarande skolor, och de lösningar som skissas är inte realistiska varken ekonomiskt eller praktiskt. Jag ifrågasätter starkt den påstådda besparingen på ca 2 miljoner kr som utredningen skissar som möjligt resultat.

LÄS MER: Skolutredningen sågas jäms med fotknölarna

Kvalitén på denna utredning hade aldrig accepterats som en leverans inom den privata sektorn, och jag undrar därför var grundläggande principer för projektledning och kvalitetssäkring kommit in i bilden. Nog måste det finnas rutiner för att säkerställa ett effektivt genomförande av utredningar av god kvalitet också inom den kommunala sektorn?

En utredning som påverkar så många personers liv på ett omfattande sätt och som i sitt genomförande strider mot Strömstad kommuns uttalade visioner borde vara späckad med fakta, detaljer och siffror, men är istället tunn som vatten. Begreppet ”koka soppa på en spik” har med denna utredning fått en helt ny innebörd…

Bun har vid genomförda dialogmöten pratat om att det ska byggas förtroende genom dialog och en demokratisk process, och till detta säger jag bara gör om, gör rätt. Visa lite civilkurage och stå upp för invånarna i Strömstad kommun istället för att enbart fokusera på de som besöker oss tillfälligt. Det finns andra sätt att förändra en situation som denna, något som nyligen lyfts i flera konstruktiva artiklar i Strömstads tidning, t.ex. möjligheten att attrahera elever till ö-skolorna genom unika profileringar och att se dessa skolor som en resurs som kan öka Strömstad kommuns attraktionskraft. Jag tycker att vi ska arbeta vidare på det spåret tillsammans, då kan vi äntligen nå målet om att skapa förtroende och en god dialog. Slutligen vill jag säga att jag uppskattar erbjudandet om ytterligare ett möte med Bun och Buf, men jag tycker att nu får det vara nog med prat, det är dags att få något gjort. Så skärpning Strömstad kommun, nog kan ni bättre än så här!

Åsa Strand

Tjärnö samhällsförening