Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

I Göteborg har Västra Götalandsregionen byggt ett administrativt centrum för fler än 1 000 administratörer. Nu planeras ett nytt centrum även i Vänersborg.  Bild: Mia Höglund
I Göteborg har Västra Götalandsregionen byggt ett administrativt centrum för fler än 1 000 administratörer. Nu planeras ett nytt centrum även i Vänersborg. Bild: Mia Höglund

Debatt: Ökad administration och växande vårdköer

I vår region planerar man att bygga ett nytt administrativt centrum med 700 arbetsplatser i Vänersborg. Sedan tidigare finns ett nytt administrativt centrum för fler än 1 000 administratörer i Göteborg till en kostnad av mer än en miljard och i Skövde finns ett nytt administrativt centrum för 400 administratörer.

Antalet administratörer har ökat kraftigt under de sista tio åren i våra regioner i Sverige. I Västra Götalandsregionen finns nu 1 370 registrerade politiker, vilket är en ny rekordnotering. Antalet politiker reflekterar den ökande politiska styrningen av vården som framkommit den aktuella debatten. Till det bidrar ett ökande antal administratörer.

Leder ökad administration till förbättrad vård?

Köerna växer. Det är svårt att klara 3-månaders garantin för flertalet rutinartade kirurgiska-, ögon-och ortopediska ingrepp med mera på våra sjukhus i Västra Götaland.

Förlossningsvården skickar hem nyblivna mammor efter sex timmars vård på flera sjukhus. Intensivvården brottas i sommar med stora problem till följd av brist på sjuksköterskor. Sverige har i ett internationellt perspektiv mycket få vårdplatser i förhållande till folkmängden.

Ortopedkirurgerna i Nu-sjukvården skrev nyligen en insändare i denna tidning där de beskrev en verklighet med för få vårdplatser, vilket hotade patientsäkerheten. Beläggningsgraden av tillgängliga vårdplatser utgjorde tidvis 120 procent.

Sjukhusledningen för Nu-sjukvården har nyligen anmälts till Arbetsmiljöverket av samtliga fackföreningar som organiserar läkare, sjuksköterskor och undersköterskor på akutmottagningen på grund av svåra brister i arbetsmiljön.

I oktober 2020 redovisade Socialstyrelsen sin senaste undersökning av väntetiderna på akuten på våra stora sjukhus i Sverige. I vanlig ordning intog Näls akutmottagning en plats i den absoluta botten. Man har aldrig lyckats skapa normal väntetid på akuten på Näl sedan sammanslagningen med akutmottagningen vid Uddevalla sjukhus 2010.

Thomas Ericson

Före detta överläkare Uddevalla Sjukhus