Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hans-Inge Sältenberg (C) och Andreas Hansson (C). Bild: Arkiv
Hans-Inge Sältenberg (C) och Andreas Hansson (C). Bild: Arkiv

Debatt: Ö-skolorna bör vara kvar!

Andreas Hansson (C) och Hans-Inge Sältenberg (C): Lägg inte ner skolorna på Koster och Tjärnö - satsa i stället på dem och samhället runt dem.

Vi har nu följt senaste tidens debatt angående skolorna på Koster och Tjärnö och deras över­levnad. Centerpartiet har under hela processen varit tydliga med att skolorna på Koster och Tjärnö inte bör läggas ner utan ska satsas vidare på och att utveckla samhället runt dem. ­Under sommaren 2020 fick vi första gången möjlighet att påverka utredningen och belyste avsaknaden av att se skolorna som en resurs samt att se möjligheten till att kunna utveckla dem. Inget av det vi skrev om i remissvaret har dock tagits in i utredningen utan sista förslaget som har redovisats för nämnden är än mer långtgående för där riskerar ytterligare två av kommunens skolor och ­flera förskolor att också läggas ner.

På senaste barn- och utbildningsnämnden hade förslaget om nedläggning kunnat avvisats. Räknar man rösterna som valt att visa sin åsikt utåt hade förslaget kunnats röstas ner. Tyvärr valde Vänsterpartiet tillsammans med Socialdemokraterna och Moderaterna att skjuta ärendet på framtiden. Det är inte svårt att räkna ut att tanken med att skjuta på ärendet var för att flera ­ordinarie ledamöter var frånvarande, vilket förändrade antalet röster under mötet.

Centerpartiet kommer att fortsätta jobba framåt för utveckling, avveckling är fel väg att gå. Starta byggnation av bostäder på ­Filjestad. Ge nybyggnadsområdena på Tjärnö en chans att locka till sig barnfamiljer. Ta vara på de lärare som valt att ­undervisa den lilla gruppen i unik skärgårdsmiljö, för inte kan rekryteringen till Koster bara vara menat för ett år? Nästa nämnds­möte kommer vi yrka på att ­utredningen och förslagen förpassas till arkiven och vi hoppas att övriga partier i nämnden röstar med oss.

Andreas Hansson (C)

Hans-Inge Sältenberg (C)