Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Heidi Caroline Nyström, ordförande i Strömstads köpmannaförening. Bild: Thomas Bennelind

Årets raket, störtar den nu?

Heidi Caroline Nyström, ordförande i köpmannaföreningen, skriver en debattartikel om att tjänsten som näringslivsutvecklare försvinner i Strömstads kommun.

Strömstad var den kommun som klättrade mest i branschorganisationen Svenskt Näringslivs ranking av det lokala företags­klimatet 2018. Detta goda resultat kom efter flera års arbete där både politiker och tjänstemän har prioriterat service överför, och samarbete med, lokala företagare, stora som små. En ny näringslivs­strategi klubbades tidigare i år, ett näringslivsråd är etablerat och Företags­lotsen har förenklat för den som vill komma i kontakt med rätt tjänsteman/-män i olika ärenden. Sam­verkan mellan kommun och näringsliv har förbättrats mycket.

LÄS MER: "Blir omöjligt att få det lika bra"

För oss i Strömstad Köpmannaförening har näringslivsutvecklare Hans Friberg varit en stor resurs. Förutom det som redan är nämnt över har Friberg initierat och tillrättalagt olika kurser, dialogmöten och temakvällar, flera har fått möjlighet att arbeta med en egen coach, vi får regelbundna nyhetsbrev med värdefulla tips och information. Föredrag och annat som man annars måste till Uddevalla eller Trollhättan för att uppleva har Friberg hämtat upp till oss.

När vi mottog nyheten om att han går i pension vid nyår, önskade vi lycka till även om vi helst ville behålla honom lite längre. Men vi hoppades att man kunde hitta en bra ersättare som kan överta och föra vidare det goda arbetet som näringslivsutvecklaren har varit en viktig del av.

Nyheten om att man i stället väljer att dra in tjänsten mottogs med vantro. Ska Strömstads kommun, årets raket i rankingen, en kommun med stor företagsamhet stå utan en näringslivsutvecklare? Ska allt det goda arbetet som är gjort de senaste åren inte fortsätta?

En raket kan störta. Inte vår hoppas vi.

Heidi Caroline Nyström

Ordförande Strömstads Köpmannaförening