Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stein Rukin, Jour Strömstad (arkivbild). Bild: Jakob Simonson
Stein Rukin, Jour Strömstad (arkivbild). Bild: Jakob Simonson

Debatt: Är regionen problemet eller lösningen?

Stein Rukin, Jour Strömstad: Man har systematiskt ägnat sig åt en nedrustning av vården i den här delen av regionen.

Replik till Kristina Jonäng (C).

LÄS MER: Inget parti vill ha utredningar om fler sjukhus

Om vi förstår dig rätt så har du aldrig sagt att sjukvården i alla delar är bra som den är. Och det har du fullständig rätt i. Med tanke på de ekonomiska resurser regionen förfogar över så är den minst sagt bedrövlig. Vad du särskilt vänder dig emot, är utredningar om nya sjukhus i västra Götaland. Något förvånande eftersom vi aldrig har hört talas om att sådana utredningar ens skulle existera.

Däremot finns det som bekant ett sjukhus i Strömstad som är i behov av regionens välvilliga uppmärksamhet. Den tidigare avlövningen av detta sjukhus har av oss och många andra med rätta karaktäriserats som ett ekonomisk och politisk misslyckande på en beundransvärd nivå. Det har helt i onödan fråntagit Strömstadsborna att få även ganska okomplicerad vård i närområdet.

En nämnd som hittills systematiskt har ägnat sig åt en nedrustning av vården i den här delen av regionen

Men det går ju lyckligtvis att korrigera med ganska små medel om bara viljan finns. Du kan kanske hjälpa oss att uppamma den viljan hos den grönblåledda Norra sjukvårdsnämden som enligt dig skall ha de nödvändiga resurserna. Vi sätter vårt hopp till att du gör en hedersam insats för denna sak, sedan vi talar om en nämnd som, till en årlig kostnad på runt 25 miljoner, hittills systematiskt har ägnat sig åt en nedrustning av vården i den här delen av regionen. Utan behovsvärderingar, risk- och sårbarhetsanalyser eller bedömningar av de socioekonomiska konsekvenserna.

När det gäller sjukhus erinrar vi oss en utredning från regionens koncernkontor, november 2020, nämligen ”Behovsöversikt vård på närsjukhusen i Fyrbodal”. Då vår hänvändelse till Norra sjukvårdsnämnden inte gav något begripligt svar emotser vi med förväntan dina synpunkter på dokumentet. Du nämner Lycksele och Västerbotten län som exempel på sjukvårdens svårigheter. Lycksele lasarett är ett fullt bemannat akutsjukhus, med 32 mottagningar, dialys och ambulanshelikopter för att hantera avstånden i ett län som demografiskt är omöjligt att jämföra med norra Bohuslän. Kanske är det dagens system och organisation som bättre förtjänar uppmärksamhet än en diskussion om vem som har det sämst.

Vi har utarbetat ett faktabaserat förslag till ett pilotprojekt för sjukhuset i Strömstad

Ja, mobila team och digitala lösningar är säkert intressanta, även om det senaste försöket här med ”single responder” för flera miljoner, var ett totalt misslyckande. Digitala lösningar är krävande. Tråkigt att ha investerat ett oräkneligt antal miljoner och hamnat sist av alla i OECD:s ”Digital Goverments Index” 2019. Sämst på nästan allt!

Låt oss till sist nämna att vi har utarbetat ett faktabaserat förslag till ett pilotprojekt för sjukhuset i Strömstad med ett relevant och överkomligt medicinskt utbud, större tillgänglighet och trygghet, som avlastar det ansträngda Näl, med utnyttjande av befintlig infrastruktur (bland annat röntgen) delvis finansierat med besparingar och effektiviseringar.

Vi översänder det gärna, såvida det inte är så att man som politiker ogärna konfronteras med fakta när man redan har bestämt sig!

Stein Rukin

Jour Strömstad