Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Insändarskribenten Jenny Karlsson ifrågasätter det rimliga i kostnaden för sitt barns färdtjänst till och från skolan. Bild: Pontus Johansson

Är 32 578 kronor/år rimligt för att komma till skolan?

Insändarskribenten Jenny Karlssons barn har ett funktionshinder och behöver färdtjänst. Kommunen står för kostnaden den första veckan - men därefter kan det falla på föräldrarna.

Denna vecka börjar mitt barn gymnasiet i Strömstad. Elever som bor minst sex km från skolan får gratis busskort och därmed fria skolresor. Mitt barn har ett funktionshinder som gör att hen inte kan åka med lokaltrafiken och är därmed berättigad till färdtjänst.

Enligt de besked jag fått ska varje färdtjänstresa betalas med 91 kronor per resväg vilket för ett läsår blir 32 578 kronor. Det är en orimlig kostnad och den uppfattningen delas också av Niklas Faritzon, chef för barn- och utbildningsförvaltningen (BUF), som engagerat sig i fallet. Han har lovat att BUF står för kostnaderna den första veckan, men därefter vet vi ännu inget om vad som kommer att ske.

Jag tvivlar på att Strömstads politiker anser att möjligheten att gå i gymnasiet ska vara en klassfråga för elever med funktionshinder. Stöd Niklas Faritzon med att fatta ett beslut så att alla gymnasieelever i Strömstad kan ta sig till skolan, oavsett funktionsvariationer och föräldrars förmögenhet.