Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kongsberg 20211014. Mange legger ned blomster og tenner lys på Stortorvet i Kongsberg torsdag for å hedret de døde, etter at en mann drepte fem personer i byen onsdag kveld.Foto: Terje Bendiksby / NTB
Många tänder ljus och lägger ned blommor på Stortorget i Kongsberg. Bild: Terje Bendiksby

Karl af Geijerstam: Ännu en ensamvarg skapar död och förtvivlan

Radikala idéer fångar alltför lätt upp vilsna personer som mår dåligt. Varningar som kommer till myndigheterna måste tas på stort allvar.

Under fredagen häktades den man som misstänks ha dödat fem personer i Kongsberg. På Stortorget tänder folk ljus och lägger ned blommor. Kongsberg är en liten stad och många är djupt berörda av det som har skett. Den misstänkte mannen var inte närvarande vid häktningsförhandlingen. Just nu är han på sjukhus och bedömningen var nog att han inte var förmögen att kunna närvara.

LÄS MER: Man till attack med pilbåge utanför Oslo – fem döda

Frågan är om detta var ett terrorbrott. Mannen är i skrivande stund inte delgiven misstanke om just den brottsrubriceringen. Ett terrorbrott ska bland annat ha den egenskapen att dådet ska injaga allvarlig fruktan i en befolkning. Tyvärr lyckades mannen med detta, men knappast att destabilisera det norska samhället. Den norska polisen styrs direkt av regeringen (som i de flesta länder utom Sverige). Trots att landet under dessa dagar bytt regering och justitieminister påverkade detta inte samhällets förmåga att gripa in. Avgående statsminister Erna Solberg höll presskonferens med fullständig auktoritet under den sista kvällen på arbetet.

Enligt Sveriges Radio hade den lokala moskén inte velat ha något med honom att göra

Mannens bakgrund är numera utförligt rapporterad i medierna. Han har en historia av kriminalitet, psykisk sjukdom och har nyligen fått besöksförbud mot några av sina familjemedlemmar. Under de senaste åren har han påstått sig konvertera till islam, men enligt Sveriges Radio hade den lokala moskén inte velat ha något med honom att göra. En barndomskamrat berättar för NRK att mannen har ”fallit utanför” samhället sedan ungdomen vilket starkt har påverkat hans familj. Nu ska mannen genomgå en rättspsykiatrisk utredning.

Vilken stämpel ska sättas på dessa mord? Ett verk av en ensam galning eller ett islamistiskt terrorbrott? I det här fallet, som i många andra fall, är det svårt att skilja det ena från det andra. Radikala idéer har ju en tendens att fånga upp personer som letar efter någon mening i en tillvaro som de känner sig vilsna i. Uppmaningarna till kamp för religion, ras eller något annat kan skapa någon slags mål för en förvirrad person.

Tyvärr räcker det med en ensam person för att injaga skräck och orsaka död och förtvivlan

Så skapas dessa ensamvargar som utan förvarning slår till och skapar död och förtvivlan. Steget från att sitta ensam på sitt rum till att utföra en vansinneshandling kan ta några år, månader eller veckor. Plötsligt en dag bestämmer man sig, utan särskilt mycket av förberedelse eller strategi. Och tyvärr räcker det med en ensam person för att injaga skräck och orsaka död och förtvivlan.

De unga vilsna personerna i kombination med propaganda och falsk information som verkar finnas i överflöd på nätet blir en farlig blandning som kan explodera när som helst. Varningar för när unga personer kan tänkas både må dåligt och radikaliseras bör tas på allvar. Det är en sorglig lärdom av morden i Kongsberg.

LÄS MER: Kongsbergsborna: ”Jag förstår det inte”