Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Finansminister Magdalena Andersson (S) presenterar finansdepartementets nya analys av behoven i välfärden.

Åldrande Sverige kräver 90 miljarder

Den åldrande befolkningen gör att välfärden behöver byggas ut. Kostnad: 90 miljarder, enligt regeringen. Det kan behövas skattehöjningar, enligt finansministern. Vi måste våga välja bort, säger Moderaterna.

Livslängden har ökat till i snitt 83 år och antalet återstående hälsosamma år efter 65 har lyft i Sverige. Vi toppar denna liga bland OECD-länderna, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

- Det är framförallt 40-talistkullarna som blir lite äldre.

Det är det positiva. Men det kostar. Välfärden behöver byggas ut, med mer resurser och personal. Rekryteringsbehovet under kommande år beräknas till 80 000 personer. Fram till 2026 behöver över hälften av de som får jobb välja de här yrkena. 560 nya äldreboenden och 75 nya vårdcentraler behövs för att täcka behoven av vård och omsorg, enligt finansdepartementets kalkyler.

90 miljarder saknas

För att klara det behövs 90 miljarder kronor i nivåökning, eller i runda slängar 10 000 kronor per svensk, i årliga utgifter fram till 2026 för att bevara dagens kvalité i vård och omsorg med dagens skattenivåer, enligt Magdalena Andersson. Något utrymme för skattesänkningar finns inte.

TT: Behövs skattehöjningar?

- Det återstår att se, det behöver vi titta på framöver, säger Andersson som hellre pratar om prioriteringar.

- Vi behöver använda resurserna på allra bästa sätt, tillägger hon.

Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson delar bilden av att kommunsektorn står inför stora utmaningar framöver.

- Men det gäller att prioritera ännu bättre. Vi måste våga säga nej om vi ska prioritera de viktigaste kärnuppgifterna i välfärden, säger hon och nämner ineffektiva arbetsmarknadspolitiska åtgärder och byggsubventioner som saker som kan tas bort.

Staten skjuter till

Hon ser också att staten behöver skjuta till mer pengar till kommunerna framöver för att klara välfärden. Både Svantesson och finansministern ser att många mindre kommuner, som kanske har de tuffaste utmaningarna, har svårt att höja skatten ytterligare.

Andelen invånare över 80 år skiljer sig åt mellan olika delar i landet, vilket gör att storstäder måste hjälpa glesbygden att hantera problemet, enligt Andersson och pekar på översynen av skatteutjämningssystemet.

- I landsbygdskommuner kommer mer än tio procent vara över 80 om tio år, i storstäderna kommer det vara fem procent, säger hon.

Rättad: I en tidigare version angavs fel medellivslängd.