Johan Hultberg (M), riksdagsledamot från Fjällbacka.
Johan Hultberg (M), riksdagsledamot från Fjällbacka. Bild: Thomas Bennelind

Stoppa MP och rädda räkfisket

”Att en enskild person har begått brott ska inte användas som argument för att stoppa en hel yrkeskår”, skriver riksdagsledamoten Johan Hultberg (M).

ANNONS

Miljöpartiet kämpar för sin överlevnad. Kanske är det därför MP tar till fulknep för att få uppmärksamhet och gehör för usel plakatpolitik, så som totalförbud mot bottentrålning ut med västkusten. Ett förslag som om det blev verklighet bland annat skulle innebära slutet för svenskt räkfiske, en ännu sämre svensk livsmedelsförsörjning (omkring 75 % av sjömaten vi äter i Sverige är redan importerad) och ett hårt slag mot många kustsamhällen.

Yrkesfisket ger liv åt kusten och det både direkt och indirekt. Inte minst är yrkesfisket viktigt för Bohusläns identitet och attraktionskraft. Många är exempelvis besökarna som vallfärdar till Smögen för att köpa färska räkor på bryggan eller till Strömstad på räkans dag. Yrkesfisket är en grundpelare för Bohusläns så viktiga besöks- och restaurangnäring.

ANNONS

För ett par veckor sedan upptäcktes ett större antal döda eller skadade fridlysta pigghajar och rockor på botten i Lysekils hamn. Nu pågår en brottsutredning och enligt åklagaren James von Reis råder det ingen som helst tvekan om att brott begåtts. Ingen är ännu delgiven misstanke men sannolikt är brottet begånget av en yrkesfiskare som fiskat med bottentrål (dock antagligen med gamla och felaktiga redskap).

Den enskilde brottslingen ska straffas – inte alla laglydiga yrkesfiskare

Det inträffade har fått Peter Ronelöv Olsson, ordföranden för Sveriges Fiskares Producentorganisation, att reagera mycket starkt. Han är upprörd över brottet i sig men han är också orolig över att det som skett ska slå hårt mot en hel yrkeskår.

Tyvärr finns det fog för hans oro. MP, med Emma Nohrén från Lysekil i spetsen, använder nu nämligen just det enskilda fallet som utgångspunkt för att attackera allt fiske med bottentrål. Det är ett fult knep. Att en enskild person har begått brott ska inte användas som argument för att stoppa en hel yrkeskår. Den enskilde brottslingen ska straffas – inte alla laglydiga yrkesfiskare som levererar högkvalitativ mat från hållbara bestånd av fisk och skaldjur.

Tidigare har MP drivit att bottentrålning ska stoppas i skyddade områden men i en intervju med SVT Väst (6/4) säger Nohrén nu att bottentrålning ska förbjudas och tas bort. Det betyder i praktiken ett fiskestopp på räka eftersom det helt saknas andra fungerade fiskemetoder än bottentrål för räkfisket. Med stopp för bottentrålning skulle en mycket betydande del av det lilla kvarvarande bohuslänska yrkesfisket försvinna.

ANNONS

Idag ser fisket helt annorlunda ut tack vare mer skonsamma och selektiva redskap

Men är det inte rätt att förbjuda bottentrålning för att skydda miljön? Det korta svaret är nej. Det är sant att bottentrålning historiskt har varit mycket problematiskt men idag ser fisket helt annorlunda ut tack vare mer skonsamma och selektiva redskap. Redskap som i mycket mindre utsträckning påverkar botten och som är utformade för att minimera bifångsterna. Sedan är bottentrålning som metod absolut inte lämplig överallt och hur som helst.

Redan idag är många och stora områden därför stängda för bottentrålning. I andra områden är bottentrålning tillåtet men bara i begränsad utsträckning och med särskilda regler om vilka redskap som får användas. Precis så bör fisket regleras, alltså med regler anpassade efter de lokala förutsättningarna. Med anpassade åtgärder och regler kan vi skydda miljön och värna yrkesfisket. Miljöpartiet får gärna ta med sig sin usla plakatpolitik ut ur riksdagen den 11 september.

Johan Hultberg (M)

Riksdagsledamot från Fjällbacka

ANNONS