Jakob Simonson, nyhetschef på Strömstads Tidning.
Jakob Simonson, nyhetschef på Strömstads Tidning. Bild: Thomas Bennelind

Sluta gnälla och lös problemen i skolan

Man kan när som helst bli påhoppad, slagen och utsatt för grova glåpord. Låter det som en arbetsplats där du skulle välja att stanna kvar? Ungdomarna på Strömstiernaskolan har inget val. Det finns ingen annan högstadieskola i kommunen.

ANNONS
LocationStrömstad||

Jag tittar på debatten i SVT:s Agenda om gängvåldet och det slår mig att politikerna från höger till vänster i stort sett är överens – det är hårdare straff som är receptet för att stoppa gängkriminaliteten. Det ger kanske röster i vårt alltmer auktoritära debattklimat.

Men hjälper hårdare straff för att minska kriminaliteten? Nej, säger forskarna som var med i debattstudion. I stället efterlyser de insatser i skola och socialtjänsten – alltså instanser som fått allt mindre resurser de senaste åren, särskilt i de socialt utsatta områden som behöver insatser.

Det är i skolan som våra barns och ungdomars framtid stakas ut. En positiv studiemiljö bidrar till att skapa bra förutsättningar för alla elever att lyckas i livet. En skola som är präglad av våld och hot om våld gör motsatsen – det bidrar till att slå ut de elever som har sämre förutsättningar med sig hemifrån och i värsta fall grundlägger det kriminalitet och utanförskap.

ANNONS

Jag föreställer mig hur det skulle vara att jobba på en arbetsplats där man hela tiden måste tänka på att ha ryggen fri

Lokalt ser man problemen växa i norra Bohusläns skolor, även om man inte kan beskriva Strömstad och Tanum som socialt utsatta områden. På Strömstiernaskolan har det eskalerat i år. Det förekommer hot, misshandel och verbala påhopp. I början av december hade det kommit in tio polisanmälningar om våld och kränkningar på Strömstierna sedan terminsstarten.

En förälder vi intervjuade beskrev situationen på skolan för sitt barn såhär: "Man kan när som helst bli påhoppad, slagen och utsatt för grova glåpord". Föräldern berättade att det rör sig om helt oprovocerade angrepp. Elevernas vardag präglas av hotet om våld. De måste ständigt gå omkring och vara på helspänn, beredda på att attackeras av andra. "När någon ska hämta något i ett skåp täcker de andra upp och kollar så att inte någon hoppar på kompisen bakifrån", berättar föräldern.

LÄS MER:Förälder: "Det handlar om helt oprovocerat våld"

LÄS MER:Rektorerna på Strömstierna: "Vi behöver få mer resurser"

Jag föreställer mig hur det skulle vara att jobba på en arbetsplats där man hela tiden måste tänka på att ha ryggen fri när man kliver ut till personalköket för att ta en kopp kaffe. Vem skulle acceptera det?

De lägger tyvärr mycket energi på att skjuta budbäraren

Så vad säger Strömstads politiker när vi på tidningen frågar vad de tänker göra åt utvecklingen på skolan? Ja, de lägger tyvärr mycket energi på att skjuta budbäraren.

ANNONS

LÄS MER:Politikerna tror att Strömstierna är på rätt väg

Barn- och utbildningsnämndens ordförande Lena Martinsson (S) säger till oss att hon inte gillar braskande rubriker och tycker att vi borde skriva mer om positiva saker som händer i skolan.

”Skriv inte negativt nu”, säger KD-ledamoten Alexander Weinehall i samma nämnd till vår reporter. Samma attityd hörs från oppositionen där bun-ledamoten Marie Edvinsson Kristiansen (M) ägnade större delen av en telefonintervju åt att skälla på tidningen för att vi bara skriver negativa artiklar om Strömstiernaskolan.

Förutom att detta är felaktigt i sak – för några veckor sedan toppade vi till exempel tidningen med att niorna på Strömstierna väsentligt förbättrat sitt betygssnitt – så visar det på att politikerna behöver ändra fokus.

De är trots allt förtroendevalda av Strömstads invånare och är satta att förvalta invånarnas skattemedel - och se till att Strömstads barn och ungdomar får de bästa möjliga förutsättningarna

I stället för att klaga på att tidningen skriver om brister i skolan borde de fokusera på att fixa till dessa brister och berätta på vilket sätt de gör det. De är trots allt förtroendevalda av Strömstads invånare och är satta att förvalta invånarnas skattemedel – och se till att Strömstads barn och ungdomar får de bästa möjliga förutsättningarna för att lyckas bra i skolan, i en skolmiljö där man inte behöver ha en kompis i ryggen för att se till att man inte blir nerslagen på väg till lektionssalen.

ANNONS

Så politiker i Strömstad - sluta gnälla och ägna er åt att lösa problemen i stället.

LÄS MER:Socialtjänsten: ”Klimatet har hårdnat i skolan”

ANNONS