Stein Rukin.
Stein Rukin.

”Konsten att bryta löften”

Svar till Margareta Fredriksson (L) (30 juli, STNB: KD måste hålla sig till fakta)

ANNONS
LocationStrömstad|

Konsten att bryta löften. I ditt svar kritiserar du Anders Ekström (KD) för att inte redovisa fakta. Låt oss titta på den saken. Bassängen på sjukhuset drevs av Närhälsan som fick lägga ner när den nämnd som du är vice ordförande i drog ner bidraget. JourStrömstad kontaktade Aleris som tog över. Aleris verksamhet upphör den 1 november, och frågan är då hur din egen nämnd konkret tänker ordna så att den får vara kvar? Ronden. Jag har noterat att du anser att regionen är ansvarig för avvecklingen. I tidningen 7 november 2019 ger du dock själv flera goda skäl till att den skall vara kvar. Din egen nämnd fick tidigt reda på avvecklingsplanerna. Även om ni inte fattar beslut så var det ingen politiker från Strömstad i nämnden som hade invändningar.

ANNONS

Trots det faktum att regionens sjukvårdsstyrelse leds av ditt parti, liberalerna. Nattjouren. Bland andra frågor återfinns nattjouren i Bäckefors sjukhus där din nämnds politiska ledning försökte avveckla nattjouren vid det närsjukhus som nu i stället skall stärkas! Och det finns ju en del andra intressanta fakta. T.ex. rapporten från nämnden den 20 april 2019, där man sedan kvälls- och nattjouren och dialysen avvecklats vid Strömstads sjukhus, konstaterar att Strömstad nu har tillgång till trygg vård med hög kvalitet.

Jag vill också minnas att det var någon som i förra valrörelsen skulle arbeta ”med en dåres envishet” för vården i Strömstad. Vart tog den personen vägen? Någon har beskrivit politiker som handelsresande i brutna löften. Kanske inte helt fel! Närsjukhusen. Dessa är i fokus nu och även här är det bra med lite fakta. I tidningen den 18 mars 2021 framgår att tjänstemännen i regionen hade föreslagit ett förstärkt utbud av närsjukhuskaraktär i Norra Bohuslän, men det accepterades inte av den politiska ledning i vilken liberalerna ingår. En representant för centern menade dessutom att det fungerar bra så som det är idag.

Idag, efter två misslyckade upphandlingar av existerande sjukvård i Strömstad, Bäckefors och Lysekil, är det väl rimligt att anta att villkoren för de som skulle lämna anbud är för dåliga. Det är kanske tid att tänka nytt. Att överlåta verksamheten till NU-sjukvården är ingen bra lösning med tanke på tidigare erfarenheter. Inte ens den politiska ledningen i din nämnd eller ordföranden i NU-sjukvården tycker det! Det är med andra ord på tiden att man organiserar närsjukhusen på ett annat sätt som är tryggt, varaktigt och förutsebart både för patienter och anställda. Det är vad Anders Ekström (KD) beskriver i sitt inlägg.

ANNONS

Lösningen är tidigare presenterad för kommunen av JourStrömstad, och som den gång även liberalerna stöttade. Lösningen delas nu också av Kommittén för Dalslands sjukhus, ett sjukhus som står för runt 45 procent av produktionen vid närsjukhusen. Vi talar om ett kommunalförbund där kommunen på närmare villkor organiserar sjukhusverksamheten och där regionen står för kostnaderna. Modellen är väl känd och helt uppenbart en långt bättre organisatorisk lösning än den som liberalerna nu föreslår med att skapa en ny organisation i regionen som tar hand om närsjukhusen. Är det något vi har gott om och inte behöver fler av, så är det fler regionpolitiker och byråkrater. Du skriver att det är bare framtiden man kan förändra. Varför inte göra det tillsammans och som du själv skriver, tänka om när det behövs.

Stein Rukin

JourStrömstad

ANNONS