Kristna Jonäng (C), regionråd.
Kristna Jonäng (C), regionråd. Bild: Bodil Bergqvist

Inget parti vill ha utredningar om fler sjukhus

Kristina Jonäng (C): ”Jag har aldrig sagt att sjukvården i alla delar är bra som den är.”

ANNONS
|

Replik till Stein Rukin.

LÄS MER:Nej, det är inte bra som det är i norra Bohuslän

Det är alltid lika fascinerande med människor som är övertygade om att dom känner till den enda verkligheten. Och att omgivningen har fel verklighet. Vi har alla våra verklighets­bilder. Demokrati handlar om att försöka jämka samman olika verklighetsbilder.

Nyligen fick min svåger en sjukdom på hjärtat. Han bor i Bollnäs och fick åka de drygt tio milen till Gävle sjukhus för vård. Det är en verklighetsbild som jag befinner mig i just nu. För några år sedan hälsade jag på en undersköterska som har jobbat i sjukvården i Lycksele i 40 år. Vi promenerade i korridorerna på sjukhuset och pratade om sjukvårdens svårigheter i ett län där många invånare har 30-40 mil till närmaste sjukhus. Det är en annan verklighet som många människor lever i.

ANNONS

Inga nya ­utredningar om nya sjukhus behövs i Västra Götaland i nuläget

Jag har aldrig sagt att sjukvården i alla delar är bra som den är. Där­emot har jag sagt att inga nya ­utredningar om nya sjukhus behövs i Västra Götaland i nuläget. Jag har också sagt att beslut om hälso- och sjukvården i hög grad ska ske lokalt. Hälso- och sjukvården i Fyrbodal ska ledas av en nämnd med tillräckliga resurser för att invånarna ska få en så bra hälso- och sjukvård som möjligt. Jag uttalade mig om att jag förordar den ­ordningen även framöver.

All hälso- och sjukvård i Sverige går mot mer öppen vård, mer nära vård och gärna vård i hemmet eller vårdsamtal via digitala ­möten. I Västra Götaland jobbar vi med mobila team och ständigt nya möjlig­heter för att vården ska ­finnas så nära dem som berörs som möjligt. Sjukhus med många slutenvårdsplatser är på många sätt på väg ut. Jag är ibland orolig för att Västra Götalandsregionen har byggt ut sjukhusen med alltför många slutenvårdsplatser på senare år.

Däremot behövs avancerad sjukvård som kan bota cancer, rädda livet på patienter med hjärtinfarkt och genomföra operationer med allt mer högteknologiska hjälpmedel. Den avancerade och högspecialiserade vården på några få sjukhus måste hela tiden höja kvalitén för att kunna rädda liv när ambulansen eller helikoptern dyker upp med patienter vid akut­intaget. En sådan avancerad sjukvård med tillgång till exempelvis narkos dygnet runt bedrivs på färre ställen idag än tidigare. Det är en naturlig utveckling i hela landet, i syfte att kunna erbjuda högsta möjliga medicinska kvalité under dygnets alla timmar.

ANNONS

All hälso- och sjukvård bedrivs alltid utifrån att verkligheten förändras

De sjukhus som saknar akutsjukvård dygnet runt koncentrerar sig på att bedriva omfattande sjukvård med stora volymer av exempelvis ögonsjukvård. Den nära vården för kroniker som behöver regelbundna insatser sker i huvudsak på vårdcentraler, men nu alltmer också genom läkarbesök i hemmet, via digitala möten och så vidare. All hälso- och sjukvård bedrivs alltid utifrån att verkligheten förändras.

Under pandemin har ­såväl patienter som vårdpersonal jobbat oerhört intensivt för att rädda liv, undvika fysiska besök och i stället mötas digitalt med mera. Det finns aldrig en verklighet och det finns aldrig en verklighet som är konstant. Den ändras ständigt. Det går heller aldrig att säga att sjukvården är bra som den är. Men utredning av ett nytt sjukhus är knappast aktuellt just nu i regionen. Det är för övrigt alla partier i Västra Götalandsregionen överens om i beslut som nyligen fattats.

Kristina Jonäng (C)

Regionråd

LÄS MER:Är regionen problemet eller lösningen?

ANNONS