Närhälsan i Tanumshede. Här lutar det åt att den nya närakuten ska ligga.
Närhälsan i Tanumshede. Här lutar det åt att den nya närakuten ska ligga.

Fler invånare når Tanum inom 60 minuter

Regionpolitikern Tony Johansson (MP) svarar Stein Rukin: Fler invånare når Tanum än Strömstad inom 60 minuter. Därför bör närakuten ligga där.

ANNONS
|

Replik

Till Stein Rukin (STNB 1/2)

Undertecknad ska inte förlänga den debatt som pågått. Stein vet hur handslaget mellan regionens politiska majoritet och den lokala politikergruppen såg ut. Det är ett handslag med löften och förpliktelser som den grönblå majoriteten i regionen avser att uppfylla och det är kring dessa uppdrag som vi nu driver på vår förvaltning. Men det tål att påminna sig om att akutsjukvården är indelad i fyra nivåer, nivåer som påverkar regelverken i samverkan över gränserna.

Nivå ett är vår vanliga primärvård, vårdcentralerna som ju har öppet under dagtid och som mellan sig samverkar om jouröppet ytterligare några timmar på kvällar och helger. Det vi nu bygger upp och förstärker i Tanumshede, är att uppgradera nivå ett till nivå två genom längre öppettid och bättre diagnostiska resurser. Med läkare till kl 24 vardag som helg och med sjuksköterska att tillgå när doktorn sover. En sjuksköterska som därtill kommer att ha ett gott digitalt stöd för konsultation. På så vis skapar vi en stärkt nivå två- akut i Norra Bohuslän.

ANNONS

Nivå två är också det som till delar erbjuds för norrmän i Halden, men som vi, om vi skulle vilja avtala från västsvensk sida, bara kan avtala om för invånare som är mantalsskrivna i Strömstad eller Västra Götaland. Detta då nivå två- akut är att betrakta som en förstärkt primärvård.

Nivå tre-akut är det som de flesta tänker på när de säger akutvård. Det är det stora länssjukhuset dit ambulanserna far med blåljus. Näl i Trollhättan och Kalnes i Sarpsborg är exempel på nivå tre- akuter. Nivå fyra- akut, de återfinns på de stora universitetssjukhusen, det är hit man kommer vid svåra trauman, som inte ens de stora länssjukhusen, som NÄL eller Kalnes, kan hantera. Akutvård på nivå tre och fyra, de hanterar vi inom de avtal som finns över landsgränser. Akut primärvård, nivå ett och två, dvs nära vardagsvård, där kan vi avtala för de egna invånarna, men vi kan inte avtala för turister. Det är det svar åtminstone jag har fått från regionens expertis, det säger såväl jurister som erfarna läkare. Därför är vår lösning en nivå två- akut i Tanumshede. Varför Tanumshede och inte Strömstad? Jo, därför att fler invånare når Tanumshede inom 60 minuter än dem som når Strömstad på samma tid.

ANNONS

Tony Johansson, (MP), regionpolitiker, Mellerud

ANNONS