Ta dig gärna en öl, men avstå från kramkalasen. Och håll dig hemma om du har symtom.
Ta dig gärna en öl, men avstå från kramkalasen. Och håll dig hemma om du har symtom. Bild: Tor Johnsson/SvD/TT

Karl af Geijerstam: Beteendet spelar fortfarande roll

Gå gärna på restaurang men undvik kramkalas.

ANNONS

Det svenska samhället öppnar upp den 30 september. Beskedet från regeringen och Folkhälsomyndigheten tidigare i veckan har fått ett positivt mottagande från bland annat restauranger och kultursektorn. Men allt är inte som tidigare. Coronaviruset sprids fortfarande och sjukvården vårdar fortfarande patienter med covid-19.

– Antalet smittade stiger och antalet inlagda på sjukhus och intensivvård är för höga för att vi ska vara nöjda, säger Västra Götalandsregionens tillförordnade hälso- och sjukvårdsdirektör Jan Kilhamn.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlsson meddelade att de som är fullvaccinerade kan "i princip kan leva som vanligt" efter den 29 september. Men ovaccinerade personer riskerar att drabbas av allvarlig sjukdom. Omkring 20 procent av den vuxna befolkningen har i skrivande stund inte fått första sprutan. Fortfarande är alla barn och stora delar av ungdomarna ovaccinerade.

ANNONS

I Norge tänkte sig regeringen ungefär samma tidsplan som i Sverige, men nu är återöppningen satt på paus. Helsedirektør Bjørn Guldvog säger till NRK att upp till 500 barn kan behöva sjukhusvård under vintern. Det baseras på ett scenario med mycket hög smittspridning. Även om bara någon promille av barnen i Norge behöver någon slags vård, kan sjukvården ändå belastas.

Förhoppningsvis blir det inte alls lika stora inläggningar på sjukhusen denna vinter, men det innebär inte att covid 19 inte är ett samhällsproblem. Den låga vaccintäckningen i landets miljonprogramsområden leder till hög risk för lokala utbrott som kan drabba många personer. Skolbarn kan fortfarande vara smittspridare. De som är vaccinerade kan ändå bli sjuka. I och för sig inte så allvarligt, men två veckors frånvaro från arbetet får konsekvenser för den enskilde och för samhället.

Därför gäller det fortfarande att ge akt på symtom. Är man hostig ska man undvika kontakter och kanske arbeta hemma om man kan. Förskolor bör fortfarande hålla en hård linje när det gäller sjuka barn. God handhygien behövs fortfarande. Alla dessa normala försiktighetsåtgärder har dessutom många andra positiva konsekvenser genom att influensa och vinterkräksjuka inte sprids i lika stor utsträckning.

Beteendet spelar fortfarande roll. Och vaccinet gör skillnad. Gå gärna på restaurang tillsammans med andra fullvaccinerade vänner och släktingar. Beställ en öl från ett lokalt mikrobryggeri – de behöver dina pengar. Men undvik kramkalas med nya bekantskaper vars vaccinstatus är okänd. Det vore oansvarigt och dumt.

ANNONS

ANNONS