Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Människor i snöyran i Gamla stan i Stockholm.

  Trafikkaos i snöyrans spår

  Bilar i diket och nedfallna träd. Hårda vindar och snöfall har orsakat flera olyckor och störningar i trafiken under morgonen. SMHI har gått ut med flera varningar för oväder runt om i landet.

  Många bilar har åkt i diket i södra Sverige under morgonen. Ledningscentralen för polisen i region Syd hanterar ett tiotal olyckor i Skåne, Blekinge och Kalmar.

  - Det är väldigt mycket trafikolyckor, men inga hittills som har lett till att skadade har behövt föras till sjukhus vad jag känner till, säger polisens presstalesperson Kim Hild.

  Det handlar om avåkningar, bilar som voltat, personbilar som har åkt in i vajerräcken, personbilar som krockat med en lastbil och i Ronneby har en buss kolliderat med en personbil.

  Även i västra Sverige är det besvärligt väglag.

  - Vi har haft en rad olyckor runt om i regionen, men lyckligtvis har vi inga rapporter just nu om allvarligare skador, säger Peter Adlersson, presstalesperson vid polisen i region Väst.

  I Värmland har snöfallet lett till att skoltrafiken i Grums och Kil ställts in under dagen.

  Varning för storm

  På flera håll i landet har ovädret ställt till det. I Karlstad har så stora mängder snö fallit att snöröjningen beräknas pågå ända fram till onsdagsnatten. Kraftiga vindar har även lett till drivor av snö på vägarna. På vissa ställen kan högarna bli 50 till 70 cm och bilförare uppmanas ta det försiktigt i trafiken.

  I Jämtlandsfjällen har SMHI utfärdat en klass 2-varning för storm.

  - Det har blåst ganska ordentligt under natten ända sedan i går kväll. Nu kan vi notera en vindhastighet på 23 meter per sekund, säger SMHI:s meteorolog Marcus Sjöstedt till TT.

  De kraftiga vindarna kombineras även med snöfall och nedsatt sikt. I fjällområdena råds därför bilister att ta det extra försiktigt.

  Nedfallna träd har skadat kontaktledning, vilket orsakat stopp i tågtrafiken på Rååbanan mellan Teckomatorp och Ramlösa. Under kvällen beräknas trafiken gå som normalt, meddelar Trafikverket.

  Färjetrafik avstängd

  Även på Öland, Gotland och i Sörmlands och Stockholms län har klass 1-varningar utfärdats för risk för mycket hårda vindbyar. Ovädret har lett till att färjetrafiken i Tynningöleden är avstängd i Stockholms län, meddelar Trafikverket.

  Stora snömängder och kraftiga vindar har också ställt till rejäla problem i Norge. I de sydöstra delarna av landet har alla vägar drabbats av kraftiga förseningar och tågtrafiken ersätts med bussar efter att en tågstation fått omfattande signalfel. Vädret har även satt stopp för delar av skolverksamheten i Skiens kommun, där flera skolor har stängt på grund av väderleken och strömavbrotten som drabbat kommun, enligt nyhetsbyrån NTB.

  Störningar i flygtrafiken

  Flygtrafiken har också påverkats av det tuffa vädret där flera flygplatser i Sverige har upplevt omfattande störningar nu under morgonen. En av de hårdast drabbade flygplatserna är Ronneby där trafiken stod still under en timme under morgonen på grund av stora mängder snö. Även Arlanda flygplats har tvingats ställa in avgångar inom Sverige.

  - Blåst och snö gör att flygplatser runt om i Sverige har svårt att ta emot eller släppa iväg flygplan. Vi rekommenderar resenärer att hålla sig uppdaterade via vår hemsida, säger Swedavias presskontakt Hans Uhrus.