Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Rättegång inleds mot den terroristmisstänkte Rakhmat Akilov efter dådet på Drottninggatan förra våren.

  Terroristrättegången har startat

  Rättegången mot den terroristmisstänkte uzbeken Rakhmat Akilov, 39 år, har inletts. Den beskrivs som en av de mest omfattande i svensk historia.

  Akilov fördes på tisdagsmorgonen in i den underjordiska rättssal där rättegången ska pågå fram till maj.

  Där ska Akilov, domarna, nämndemännen och åhörarna under den första dagen få höra åklagare Hans Ihrmans sakframställan, det vill säga hur han menar att Akilov har planerat och utfört terrordådet.

  Säkerheten kring tingsrätten i Stockholm är rigorös. Ett förstärkt glas skiljer rättegångssalen där den åtalade befinner sig från åhörarna.

  Vid tidigare häktningsförhandlingar mot Rakhmat Akilov har dock exempelvis gatan utanför Stockholms tingsrätt varit avspärrad, men så är inte fallet i dag.

  Stort pressuppbåd

  Pressuppbådet utanför säkerhetssalen inför rättegångsstarten var stort. Många journalister är på plats och den lilla korridoren mot säkerhetssal 1, där förhandlingen hålls, kantas av kameror.

  Akilov har åtalas för att ha dödat fem och skadat eller försökt skada hundratalet människor. Men den rättegång som inleds i dag handlar om mer än så: Åklagaren ska försöka bevisa att attacken i Stockholm riktades mot hela Sverige och att Rakhmat Akilov bör dömas för terrorism. De människor som drabbades av lastbilsattacken på Drottninggatan den 7 april förra året kan följa målet från en angränsande rättssal.

  Hela tre dagar, om nödvändigt fyra, viks åt åklagarens sakframställan, inklusive försvarets och målsägarbiträdenas framställningar.

  - Det blir intressant att se om han presenterar bevisningen fullt ut, eller om han väntar med några delar som ska användas senare i målet, säger rättsexperten Sven-Erik Alhem.

  I den plan som Stockholms tingsrätt ursprungligen lade fram skulle åklagarens anförande följas av vittnesmål från målsägande. Först i vår skulle Akilov höras, men nu har förhören med den misstänkte tidigarelagts så att Akilov hörs redan den andra veckan, med start den 20 februari.

  Rättssäkerhetsskäl

  - Jag tror att det är av rättssäkerhetsskäl. Det är en smula underligt om en tilltalad i ett mål som gäller så här oerhört mycket får komma in så sent i processen, säger Alhem.

  Många väntar på att få höra Rakhmat Akilov tala i rätten. Johan Eriksson har konsekvent avböjt att besvara frågor som närmare rör de motiv Akilov kan ha haft till terrordådet eller vilket samröre han egentligen har haft med den terrorstämplade rörelsen Islamiska staten (IS).

  - Johan Eriksson har antytt att Akilov kommer att berätta själv, det är klokt tycker jag. Det är också det mest spännande. Han ska få tala med egna ord utan avbrott. Man kan tänka sig att han har en jättelång monolog och där kan han ju ha fått hjälp av sin advokat utan att vi får reda på det. Jag tycker att Johan Eriksson är Sveriges bästa brottsmålsadvokat, så Akilov är väl försedd, säger Alhem.