Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

IMG_7309
Laddad för premiär. Hamburgsunds lagkapten Anton Aronsson känner stor optimism inför seriepremiären mot Grebbestads B-lag och årets säsong i division 5.

"Visa att vi är ett division 5-lag"

Hamburgsunds IF är nykomlingar i division 5. Försvarskuggen Anton Aronsson hyllar lagets sammanhållning inför seriepremiären. – Vi är som en enda stor familj, säger han.

Det är en fröjd för såväl ögat som sinnet att komma in det i pittoreska kustsamhället Havstenssund. Strömstads Tidning möter Hamburgsund IF:s lagkapten Anton Aronsson vid hans arbetsplats. På annandag påsk ställs nykomlingen i seriepremiären mot rivalen Grebbestads IF:s B-lag.

HIF:s uppflyttning till division 5 blev verklighet sedan Morlanda tog beslutet att dra sig ur serien – men vägen dit under höstsäsongen var varken spikrak eller självklar. När serien led mot sitt slut märke Anton att det började infinna sig en slags nervositet i laget inför det faktum att luppflyttningen var nära; känslor som var grundade på minnen från förra sejouren i division 5.

– På hösten hade vi chansen att koppla greppet om seriesegern. Ska jag vara ärlig så tror jag att folk blev lite rädda för att gå upp. Spelarna slutade träna, det blev lite oseriöst och det gick åt pipsvängen de sista tre matcherna. Jag tror att många är rädda för division 5. För några år sedan åkte vi ur serien med buller och bång, men då hade vi inget riktigt spelsystem och tränare som vi inte hade bra dialog med, säger han.

När Hamburgsund nu leds av tränartrion Markus Westerhäll, Emil Ingvarsson och Martin Petterson är stämningen och modet annorlunda i truppen. Anton Aronsson är också trygg med lagets taktiska spelformation i 3-5-2.

– Vi har in fått tre otroligt bra tränare som vill att vi ska spela en bra fotboll. Det som är så bra med Markus, Emil och Martin är att man kan prata med dem. Även om vi inte spelar i allsvenskan så tar de oss på allvar och det är det som är sroligt.

25-årige Anton Aronsson är fotbollsfostrad i Fjällbacka IF, men har spelat i Hamburgsunds IF under större delen av sin karriär. Han har ett stort hjärta för HIF och känner sig stolt över att vara leda laget.

– Det känns oerhört stort att vara lagkapten för Hamburgsund, men jag blev lite förvånad när jag fick rollen. Hamburgsund IF betyder oerhört mycket för mig. Laget blir som en andra familj, föreningen blir som en andra familj och det är bra folk i styrelsen.

I rollen som lagkapten upplever också Anton att hans utvecklingskurva som fotbollsspelare pekat uppåt.

– Alla säger att när jag väl får vara lagkapten så höjer jag mig med 90 procent. Jag säger till mig själv när jag blir trött, och det återstår 40 minuter, att nu hoppar vi över tredje andningen och går in i fjärde i stället.

Under försäsongen har Hamburgsund spelat DM. Lagets fyra matcher slutade med två förluster och två oavgjorda. HIF:s lagkapten är förväntansfull inför seriepremiären och säger sig ha bra koll på motståndarlagen i serien. Målsättningen med säsongen är varken att hålla sig kvar eller slå sig in bland lagen på den övre tabellhalvan.

– Vår målsättning är att ha extremt roligt och visa att vi har i femma att göra. Vi vill visa att vi är ett division 5-lag. När vi kryssade mot Lysekil (1–1) och Stångenäs (1–1) visade vi att vi är att räkna med. Vi har också fått in del bra nyförvärv i laget och har fått en hel del mer kött på benen än senast vi var uppe i femman, säger Hamburgssund försvarskugge som spår att Lysekil blir ett av seriens topplag.

Anton Aronsson blir lyrisk när han tänker på lagets kommande hemmamatcher på vackert belägna Sundvallen.

– Det är en oerhörd skön känsla! Det är hemmaplan och man känner doften av havet. Det kan inte bli bättre än så och vår klubbstuga har blivit renoverad av gubbarna i laget. Vi är som en enda stor familj och alla är välkomna. Bollen är rund och allt kan hända, säger Anton med ett leende.

 

Fakta: Division 5 Bohuslän

Lagen 2017

Fakta: Division 5 Bohuslän

Lagen 2017

Svarteborg FK

Stångenäs AIS

Skärhamns IK

Svarteborg FK

Stångenäs AIS

Skärhamns IK

Rönnängs FF

Rosseröds IK

Lysekils AIK

IFK Valla

IFK Lane

Hamburgsunds IF

Groheds IF

Grebbestad lag 2

Gilleby IF