Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

IMG_2057
Arenan för hockeyfesten. Lionshovs ishall i Skee rymmer 600 åskådare. Det blir med allra största sannolikhet fullsatt när Frölunda, Leksand och Färjestad gör upp om årets trofé i Strömstad Hockey Classic.

”Vi fick grymt bra bemötande”

Tränare och sportchefer i Färjestad, Leksand och Frölunda är eniga: Strömstad Hockey Classic är ett väloljat arrangemang som spelar en viktig roll för lagen inför seriespelet.

Om drygt tre månader är det dags för den fjärde upplagan av Strömstad Hockey Classic. I år har arrangörerna, med Daniel Olofsson i spetsen, bundit till sig SHL-lagen Färjestad och Frölunda, samt Leksand från Hockeyallsvenskan.

I förra årets upplaga, som vanns av Frölunda HC, deltog Norges landslag med bland andra NHL-proffset Mats Zuccarello Aasen. I år är norska landslaget ersatt av Leksand som medverkade i cupen för två år sedan. Christer Siik, vid Leksands sportråd, tycker det ska bli roligt att vara på plats.

– Vi tycker att det är fantastiskt kul att komma ner till Strömstad, få möta bra lag och få vara i en otroligt fin miljö såväl på som utanför Lionshov. Det här är något man verkligen ser fram emot.

Två klassiska lag i Färjestad och Frölunda står för motståndet. Bra värdemätare inför seriespelet?

– Absolut, visst är det så. Sedan är det ju försäsong, men det skall bli riktigt kul att få mäta sig med dem.

Christer Siik hoppas framför allt att man från lagledningens sida ska få se hur väl de taktiska bitarna sitter.

– Vi vill se till arbetsinsatsen och att vårt grundtänk i spelet börjar ta form. Men det är en bra värdemätare på vad vi behöver förbättra fram till seriestart. Strömstad Hockey Classic är en fantastiskt bra sammansatt cup som är otroligt professionell.

Fredrik Sjöström, sportchef för Frölunda, ser också cupen som ett bra inslag i uppbyggnaden inför SHL-premiären. Göteborgarna inleder med hemmamatch mot nykomlingen Mora.

– Jag tycker det ska bli jättekul och vi tvekade inte på att komma tillbaka. Vi möter två bra lag och det handlar om att komma in i matchtempo inför premiären, säger Sjöström.

Frölunda, som bärgade titeln i Lionshov, var mycket nöjda med engagemanget kring cupen.

– Det var proffsigt och vi fick ett grymt bra bemötande. Vi känner oss verkligen hemma, säger Fredrik Sjöström.

Johan Pennerborn har tagit över efter Leif Carlsson som huvudtränare för Färjestad.

– Vi har varit med i Strömstad Hockey Classic under ett par år och vi ser fram emot dagarna – både som organisation och lag. Vi har bara positiva erfarenheter av Strömstad Hockey Classic med västkustmiljö och allt vad det innebär. Det handlar också om att svetsa ihop truppen inför säsongen, säger han.

Vad vill ni få ut av laget så här tidigt på säsongen?

– Det är i första hand kul för att spelarna att spela match igen. Man ser inspiration, glädje och det är viktiga element. Sedan kanske vi försöker införa några av våra spelstrategier, säger Johan Pennerborn.

Fakta: Lagen i Strömstad Hockey Classic 2017

Hockey Classic

Lagen som deltar: Färjestad BK, Frölunda Indians och Leksand

Färjestad tog sig säsongen till kvartsfinal där de förlorade med 4-0 i matcher mot HV71

Frölunda åkte ur SM-slutspelet i semifinalen mot Brynäs efter att ha förlorat den sjunde och avgörande matchen

Leksand har en desto tyngre säsong bakom sig då laget förlorade sin plats i SHL efter att ha förlorat kvalet mot rivalen Mora