Vetlandas Bartosz Zmarzlik dominerade den första SM-finalen mot Smederna.
Vetlandas Bartosz Zmarzlik dominerade den första SM-finalen mot Smederna.

Vetlanda kör mot SM-guld

Vetlanda är på väg att ta tillbaka SM-titeln i speedway. Mästarlaget från 2014 och 2015 vann första finalhalvleken borta mot Smederna, 49–41.

ANNONS
|

Serieettan Vetlandas slovakiske VM-förare Martin Vaculik hade influensa och kunde inte köra den första SM-finalen i speedway borta mot Smederna.

Det knäckte inte guldfavoriten – långt ifrån.

Lagkamraterna skakade av sig den dåliga nyheten, vann med åtta poäng inför 8357 åskådare i Eskilstuna och skaffade sig ett guldläge inför avgörandet på hemmaplan på onsdagskvällen. På Vetlanda motorstadion har tabellettan vunnit samtliga åtta matcher den här säsongen.

Tuggar på

Första finalen började jämnt men i det femte heatet körde Oliver Berntzon och Tobiasz Musielak in kvällens första femetta för gästerna. Därifrån var Vetlanda en hjullängd före.

- Det kan inte bli bättre för oss men Smederna har visat att vad som helst kan hända på bortaplan (vann med 14 poäng borta mot Masarna i semifinalen) så det är bara att tugga på, sade Berntzon till C More.

ANNONS

Vetlandas Bartosz Zmarzlik var kvällens gigant med 14 poäng på fem starter.

Lite loja

I Smederna körde Michael Jepsen Jensen och Leon Madsen in tio poäng var men storstjärnan Matej Zagar, som vunnit de två senaste VM-deltävlingarna, fick nöja sig med nio.

- Först och främst är vi inte riktigt med från start. Det känns som om vi är lite loja på banan. Vi hittar inte vår identitet, sade Smedernas lagledare Jerker Eriksson till C More.

Eskilstunalaget är i sin första SM-final på 14 år.

- Även om killarna inte erkänner det är det klart att de känner av det, sade Eriksson.

Han har inte gett upp:

- Kan vi vinna med 14 i Avesta så kan vi vinna i Vetlanda också.

ANNONS
TT
ANNONS