Fem distanser. Deltagarna kunde välja mellan att ta en promenad, springa eller åka rullskidor.
Fem distanser. Deltagarna kunde välja mellan att ta en promenad, springa eller åka rullskidor.

Tävlingslopp genom världsarvet i Tanum

Den efterlängtade sista etappen av E6 i Bohuslän som gör motorvägen komplett mellan Köpenhamn och Oslo står nu klar efter två års arbete. Det firades med ett E6-lopp som lockade dryga 500 deltagare

ANNONS
|

Under söndagens E6-lopp har 505 deltagare, både barn och vuxna, samlats på den nya rastplatsen på Skräddö, mellan Tanumshede och Huds moar för att promenera, springa och åka rullskidor i olika distanser på den nya motorvägen.

– Det är en historisk dag och ett historiskt lopp på motorvägen, säger Ulf Brahm, ordförande i Tanums IF, som arrangerar loppet.

På plats finns en veteran när det kommer till E6-lopp. Ragnar Hjärpe från Stenungsund, iklädd linnet från första E6-loppet 1991, har sprungit samtliga E6-lopp i Bohuslän. Under söndagen gör han sitt nionde och därmed sista lopp.

– Man kör så mycket på vägen så det är kul att tänka på att man sprungit här.

ANNONS

Han är en erfaren löpare med bland annat 36 Stockholm Marathon, 34 Göteborgsvarv och 34 Lidingölopp i bagaget.

Marita Olofsson och Stina Viktor från Tanumshede är i full gång med uppvärmningen inför tre kilometer gång.

– Det är lite roligt. Det är ju den sista sträckan nu som invigs, säger Olofsson.

Maria Hassing och Maria Vikingsson från Hunnebostrand värmer upp inför rullskidloppet på 20 kilometer. De är lite tveksamma till hur det ska gå.

– Det började med att vi skulle åka Kortvasan i år, så vi har åkt lite rullskidor till och från, men vi har aldrig varit med i ett rullskidelopp, säger Hassing.

Samtidigt med startskottet för rullskidåkarna springer Mikael Take, IF Göta Karlstad, in som etta i mål på tio kilometer löpning.

– Det var väldigt varmt och uppförsbackarna var långa, säger han mellan flåsandet.

Med bara en löpare emellan kommer hans fru Linda in två minuter senare, som bästa kvinna. Men familjesegern stannar inte där. Det visar sig att dottern Rebecka och sonen Richard blev etta i varsina klasser, F13 och P15 på tre kilometer.

Alla resultat finns på www.topptid.no.

ANNONS