Fler kontroller. Arrangören av Stolpjakten har satt ihop nya kartor men också dubblat antalet kontroller från 40 till 80.
Fler kontroller. Arrangören av Stolpjakten har satt ihop nya kartor men också dubblat antalet kontroller från 40 till 80.

Stolpjakten växlar upp – antalet kontroller dubblas

Friskvårdsprojektet är tillbaka med fler kontroller, nya kartor och längre tävlingsperiod. Arrangören och orienteringsklubben Idefjordens SK är förväntansfulla inför starten i juni.

ANNONS
|

Det är snart ett år sedan orienterings-VM anordnades i Strömstad och Tanum. Under senhösten 2016 följde Idefjordens SK upp VM-tävlingarna med en nygammal orienteringsform i "Stolpjakten – friskvård med karta", där deltagarna ska hitta stolpar som är märkta med koder och indelade i olika svårighetsgrader.

Nu är initiativet tillbaka. Stolpjakten startar i början av juni och pågår fram till slutet av oktober. Antalet kontroller dubblas från 40 till 80. Rune Kristiansen, medlem i Idefjordens SK, berättar att den andra upplagan av Stolpjakten blir större på flera sätt.

– Vi kommer att göra ett utskick till alla hushållen i Strömstad om Stolpjakten. Efter en månad är tanken är att vi ska bygga ut Stolpjakten med ännu en karta över till exempel Röds-området. Det blir då 20 nya kontroller i början juli. Då har kanske de ivriga deltagarna redan klarat av de 40 första. I september sätts ytterligare 20 kontroller upp i ett annat lokalt område, säger han.

ANNONS

Ni startade upp Stolpjakten förra året. Hur tycker du att den första upplagan genomfördes?

– Jag tycker att det var rätt så bra. Det var 160 stycken som hade registrerat sig på vår Stolpjakten-app. Appen kommer att finnas kvar och man kan ladda ner appen från mobiltelefonen. Då har man kartan i telefonen. Mobiltelefonen läser då av streckkoden och då blir man registrerad på just den kontrollen. De som inte har mobiltelefon/smartphone kan använda sig av kartan som vi skickar ut. Kartor finns även att hämta upp på turistbyrån.

Vad har ni för förhoppningar på att Stolpjakten ska leda till?

– Vi hoppas till att få allmänheten att bli intresserade av att leta kontroller, tycka att det är roligt med orientering och att locka familjer med barn. Vi vill leva på vågen efter VM.

Har det blivit någon VM-effekt i regionen?

ANNONS

– I regionen, absolut. Sedan var VM en kraftansträngning för klubben. Det var många år av förberedelser. Men nu känner vi att krafterna börjat komma tillbaka, Rune Kristiansen.

Fakta: Stolpjakten

Stolpjakten är en orienteringsform som tidigare kallades för TRIM-orientering.

Utöver i Strömstad, arrangeras Stolpjakten i tiotalet andra städer i Sverige som Nacka, Arvika och Köping. Stolpjakten finns också etablerad i norska städer som Sarpsborg och Koppang.

Regler och utrustning: Karta och penna – alternativt: Ladda ner mobil-applikationen Stolpjakten. Leta rätt på en stolpe med hjälp av kartan. Stolparna behöver inte hittas i nummerordning.

Övrigt: Det går även att hämta ut en fysisk karta på Strömstads turistbyrå.

Arrangörer: Idefjordensk SK, Strömstads kommun och WOC.

Thomas Bennelind
Nyhetsreporter och sportredaktör
Thomas Bennelind
ANNONS