Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

170913-pgaslutspel-529477_se.stnb_1.jpg
Henrik Stenson är med när Fedex Cup-slutspelet närmar sig sitt avgörande. Arkivbild.

Stenson jagar tourens "young guns"

Det är ungtupparnas år på PGA-touren och i toppen av slutspelet Fedex Cup finns två 24-åringar. Henrik Stenson, 41, måste vinna den här veckan för att på allvar blanda sig i kampen om totalsegern.

Golf är en sport där det ofta tar relativt lång tid att bli ett etablerat namn i världseliten. Till exempel hann Henrik Stenson fylla 30 år innan han började vinna regelbundet och var 40 när han vann sin första major. Eller ta säsongen 1999, då en enda spelare yngre än 25 år vann på PGA-touren. Han hette Tiger Woods och vann å andra sidan åtta gånger...

Nio unga vinnare

I år attackerar däremot de unga stjärnorna på bred front. Totalt har nio spelare yngre än 25 vunnit på PGA-touren, och flera "young guns" finns med i toppen av Fedex Cup inför de två sista tävlingarna. Jordan Spieth, 24, ligger etta före jämnårige Justin Thomas och världsettan Dustin Johnson, 33. Därefter följer 25-årige Hideki Matsuyama, 22-årige Jon Rahm och 28-årige Rickie Fowler, som har varit med och firat när kompisarna Spieth och Thomas båda har vunnit majortitlar i år.

- Det är en bra typ av rivalitet mellan de unga. Vi spelar tillsammans, tränar tillsammans, reser tillsammans. "JT" (Justin Thomas) bor bara nedför gatan från mig och det gör bara att jag vill vinna mot honom ännu mer, har Fowler tidigare sagt till ESPN.

Stenson – världssjua och därmed planetens bästa 40-plussare – finns också med i den här veckans 70-mannastartfält på Conway Farms GC strax norr om Chicago. Men svensken, som missade förra tävlingen på grund av knäproblem, ligger bara 26:a i slutspelet och har långt upp till toppen.

30 får spela vidare

Tack vare det finurliga poängsystemet i Fedex Cup finns ändå en avlägsen chans på totalsegern och segerchecken på 10 miljoner dollar. Om Stenson vinner i Illinois den här veckan avancerar han med all sannolikhet till en plats bland de fem bästa inför tourfinalen på East Lake i Atlanta, dit de 30 bästa kvalificerar sig. Fedex Cup-poängen räknas då om så att alla har en teoretisk chans att vinna sammanlagt. De fem bästa har dessutom allt i egna händer och tar hem titeln vid seger.

Stenson, som knep totalsegern 2013, har läget klart för sig.

"För att kunna ha en chans på Fedex Cup krävs ju två vinster så det är inga stora marginaler på den", konstaterade han i ett sms till TT inför veckans tävling.

Fakta: Fedex Cup

Totalställningen:

1) Jordan Spieth, USA, 5 071 poäng.

2) Justin Thomas, USA, 5 044 poäng.

3) Dustin Johnson, USA, 4 650 poäng.

4) Hideki Matsuyama, Japan, 3 021 poäng.

5) Jon Rahm, Spanien, 2 894 poäng.

...

26) Henrik Stenson, Sverige, 1 275 poäng.

Två tävlingar av fyra återstår i Fedex Cup, först på Conway Farms utanför Chicago (14–17 september) och sedan tourfinalen i Atlanta veckan därpå. 70 spelare finns med i Chicago och sedan bantas fältet till 30 spelare inför den sista tävlingen.

Till finaltävlingen görs också en omseedning som ger alla 30 en teoretisk chans att vinna sammanlagt. De fem bästa inför avgörandet på East Lake-banan har allt i egna händer och tar hem titeln vid seger.

Slutspelet har en prispott på 35 miljoner dollar, motsvarande cirka 280 miljoner kronor. Segraren får 10 miljoner dollar, tvåan 3 miljoner och trean 2 miljoner. Dessutom har varje tävling 8 miljoner dollar i prispengar att fördela.