Stalltips av OS-medaljören Eriksson

Kvalificerad hoppträning stod på schemat på Björneröds ridcenter i helgen när Peter Eriksson, en av Sveriges mest meriterade ryttare, var på plats för att ge sina bästa tips.

ANNONS
|

Det är en kylig söndagsmorgon i Björneröd. Solen som just hunnit upp över trädtopparna har ännu inte värmt upp marken och de sex minusgraderna gör att landskapet ligger inbäddat i tät frost. Inne i klubbstugan är det lite varmare. Här sitter Peter Eriksson och får i sig lite frukost samtidigt som han förebereder sig för dagens pass.

– Det har blivit lite av en tradition att komma hit första veckan i december, säger Peter som är i Björneröd för fjärde året i rad.

I år är det 15 elever från Björneröds ridcenter och närliggande ridskolor som har fått chansen att träna med en av Sveriges mest meriterade ryttare med både OS- och VM-silver i bagaget.

ANNONS

Under lördagen var fokuset på träningen kommunikationen mellan ryttare och häst, i dag ska det bli lite mer direkt hoppträning.

– Vi ska köra med lite tätare hinder idag för att få upp svårighetsgraden, berättar Peter som vid sidan av sin egen karriär också är en meriterad tränare.

Även om besöket i Björneröd är kort hoppas han kunna göra skillnad.

– Jag försöker ge dem små tips och övningar som kan göra hoppningen bättre. Sedan är det upp till var och en hur de tar de här råden vidare, säger han.

Jan-Erik Johansson som är instruktör på ridcentret är glad över besöket.

– Det är väldigt inspirerande att Peter kommer hit, han är ju en legend.

Det har blivit dags för dagens första lektion och Peter tar på sig stövlarna och promenerar över gårdsplanen in i ridhuset. Här inne är fem ryttare i full gång med att värma upp sina hästar och driver dem i cirklar över det sandiga underlaget. Hästarna pustar och frustar lite när de kommer igång. När Peter samlar ihop ryttarna i mitten av ridhuset lugnar hästarna ner sig och står fogligt stilla medan eleverna lyssnar till instruktioner om dagens pass. Snart manar de på sina hästar igen och de dova hovslagen ekar i hallen.

ANNONS

Peter Eriksson ropar ut korta instruktioner och tips till ryttarna som för sina hästar över hindren. Små ryck och tryckningar får djuren att svänga och vända sina tunga kroppar.

Pontus Gravander är en av dem som fått chansen att rida för Peter under helgen.

– Det gör riktigt mycket att rida för Peter. Han har andra övningar och gör andra saker än man är van vid. Man får mycket att tänka på som man kan med sig i sin vanliga träning, säger han.

ANNONS