Det ska till en rejäl kollaps för att SHK inte ska stå som seriesegrare i slutet på nästa vecka. I tisdagens hemmamatch visade SHK upp sig från sin bästa sida.

|

Klockan är strax innan sex på kvällen. SHK-spelarna börjar droppa in i aktivitetshallen. En snabb samling i omklädningsrummet innan den traditionsenliga matchladdningen sätts i bruk.

– Vi går alltid en promenad innan match. Alltid samma slinga, säger tränare Christofer Filipson som följer med spelarna för att andas in den friska vårluften som för dagen fått vittring.

Tillbaka i omklädningsrummet. Skavsårsplåster tas fram och på. Anna Solstad fixar musiken. ”Kundalini - Headhunterz & Skytech” dunkar ur högtalaren som placerats centralt. En timme kvar till match.

Skor knyts omsorgsfullt på, en sista blick i spegeln för att rätta till frisyren. Snacket går ner. Leenden, men något flams är det inte att tala om. Kroppsspråket signalerar en avslappnad stämning och ett fokus. I dag ska SHK:s damer ta ännu en seger – ännu ett steg närmare seriesegern.

Laget som för två år sedan spelade i division fem, placerade sig tvåa i tabellen och fick en plats till division 4 säsongen 2015/2016. Nykomlingarna vann den serien och den nu pågående säsongen är det spel i division 3. En serie de är mycket nära att vinna. Att för tredje året i rad avancera en division.

Med 40 minuter kvar till match kliver ledarstaben Johan Brandberg, René Nielsen och Christofer Filipson in i omklädningsrummet. Nästan så man kan höra en synål falla till marken.

– Hur är stämningen, sugna på att lira?, säger Johan Brandberg till gruppen.

Vidare följer taktiksnack inför motståndarna Heidlös.

– Det här laget har seriens bästa målvakter, de är skolade. Tänk handboll när ni skjuter, säger Brandberg.

Det ska inte bli någon kollaps, som det blev i lagets senaste seriematch, borta mot Sporttjejerna. Då kom säsongens första förlust.

Startspelarna ropas upp och samlingen avslutas med att spelare och ledare bildar en ring för att peppa igång.

Uppvärmningen är igång och så småningom droppar även bortalagets spelare in på planen. De kommer med en minst sagt tunn trupp, endast en avbytare.

Med bara minuter kvar till matchstart samlas laget ännu en gång i omklädningsrummet.

– Utnyttja att de endast har en avbytare, och det gör vi med tålamod, säger Johan Brandberg och kommer på sig själv:

– Jag glömde ju en sak förut ... LEENDET tjejer, säger han samtidigt som han drar på smilbanden och ger två tummar upp.

Nu är matchen igång. Amanda Karlsson blir SHK:s första målskytt för kvällen när hemmalaget kvitterar till 1-1 i den andra minuten.

Efter 15 minuter leder SHK med 11-5. Och resten av matchen är det aldrig något snack om saken. SHK är det bättre laget samtidigt som motståndarna kämpar både mot ett bra hemmalag och sin egen ork. I den andra halvleken drabbas Heidlös även av två röda kort, detta efter en knuff då SHK spelare kommer i friläge. En av bortalagets tränare visas dessutom upp på läktaren efter att ha protesterat.

– Värdemätaren för oss i en sådan här match är egentligen första 15 minuterna. Då är inte Heidlösspelarna mer trötta än oss. Men redan första 15 visar vi att vi är det bättre laget, säger Johan Brandberg.

Matchen slutar 35-16 (20-10) till SHK som nu skapat sig otroligt bra förutsättningar inför de avslutande tre matcherna.

– Vinner vi endast en av de tre sista matcherna ska det räcka till serieseger. Vi har redan ett stort försprång i målskillnaden mot Sporttjejerna som ligger tvåa och jag har svårt att se att de ska kunna ta ikapp den skillnaden på två matcher, säger Johan Brandberg.

Fakta: Förutsättningarna med tre matcher kvar

Tabelltoppen just nu:

SP P +/-

SHK 11 19 77

S-tjejerna 12 17 36

RIK 11 15 13

SHK har tre matcher kvar: Baltica (4:a), TAIK (6:a) och Kongelf (8:a - sist i serien).

Sporttjejerna har två matcher kvar: RIK (3:a) och Kongelf.

Vid vinst tilldelas segraren två poäng. Skulle SHK endast vinna en av de tre kvarvarande matcherna, samtidigt som Sporttjejerna vinner sina två kvarvarande matcher hamnar båda lagen på 21 poäng. Då avgör målskillnad vem som blir seriesegrare. I dagsläget ligger SHK på +77 och Sporttjejerna på +17. En skillnad som betyder att Sporttjejerna måste vinna sina två matcher med i genomsnitt 30 mål mer än motståndarna, om SHK håller sin målskillnad.