Blickar framåt med optimism. Leonard Gegaj har – för den här gången – spelat klart för Strömstad HK och i aktivitetshallen. Snart väntar en inspirerande utmaning i IK Sävehof.
Blickar framåt med optimism. Leonard Gegaj har – för den här gången – spelat klart för Strömstad HK och i aktivitetshallen. Snart väntar en inspirerande utmaning i IK Sävehof.

Redo för nytt handbollsäventyr

Den 16-årige niometersspelaren börjar till hösten på Partilles idrottsgymnasium. Då kommer han även att tillhöra storklubben IK Sävehofs juniorverksamhet.

ANNONS
|

Var sak har sin tid i livet och för alla idrottare som har målsättningen att ta nästa steg i karriären krävs det att man gör val. Leonard Gegaj, 16, går i nian i Strömstad. Snart väntar nationella prov och därefter är sommarlovet endast ett par ögonblick bort. Leonard har spelat handboll sedan sju år ålder och blivit fostrad i Strömstad HK.

I år har han och lagkamraterna i SHK:s A-pojkar födda 00-01 haft en säsong med blandade framgångar. Laget startade säsongen starkt, men orkade inte hålla upp spelet och slutade i mitten av tabellen. Förutsättningarna inför säsongen var annars inte varit idealiska och med den utgången är Leonard ändå ganska nöjd.

ANNONS

– I början gick det otroligt bra, men sedan förlorade vi ett par matcher. Men för att vara ett nystartat lag var det väldigt bra, eftersom vi tidigare inte hade spelat med varandra förr. Spelarna från årskullen 00 var helt nya, säger Leonard som har positionen vänster- och mittnia på planen.

Tiden i Strömstad HK är på väg mot sitt slut. Leonard har tagit beslutet att lämna både Strömstad och SHK. Till hösten börjar han första ring på Partilles handbollsgymnasium i Partille och kommer då att dra på sig den gulsvarta Sävehof-tröjan. Handbollsinriktningen på gymnasiet löper parallellt med en samhällsvetenskaplig linje. En annan spelare som tagit liknande kliv är Strömstadsfostrade målvakten Pontus Axelsson i Alingsås HK.

2010 blev bland annat IK Sävehof historiska när man som första klubb bärgade SM-guld på herr- och damsidan. Föreningen har också över 2000 aktiva ungdomar fördelat på 95 ungdomslag från åldrarna 9-19 år, vilket gör klubben till världens största ungdomsförening som även arrangerar Partille Cup.

Leonard är inställd på att det kommer att bli en stor omställning med att flytta från Strömstad och SHK, men han känner sig samtidigt medveten och redo för att ta sig an utmaningen i en såväl större stad som förening.

ANNONS

– Jag har tränat hårt och tänkt att jag vill gå till ett bra lag för att utvecklas mer. Det känns väldigt bra. Jag känner mig stolt över att all träning som jag lagt ner har lönat sig, i stället för att det varit helt i onödan. Jag känner att jag som spelare utvecklats mycket mentalt. Tiden Strömstad HK har betytt väldigt mycket för mig, säger han nostalgiskt.

Under 2016 invigdes Partille Arena med plats för 4000 åskådare. Leonard Gegaj hoppas att han i framtiden kan ta en plats i A-truppen och sedan kanske även vinna SM-guld.

– Jag är målmedveten och vill komma så långt som möjligt, säger han beslutsamt.

Fakta: IK Sävehof – herrlaget

Herrar: elitserien 27 säsonger

Hemmaplan: Partille Arena.

SM-guld: 2004, 2005, 2010, 2011, 2012.

SM silver: 1993, 1994, 2006, 2008.

Challenge Cup:Guld 2014, Semifinal 2003.

Champions League herrar: Semifinal 2005 (1/8-dels final), 2006, 2011, 2012, 2013

Europacupspel herrar: 1989, 1993, 1996, 2002, 2003, 2006, 2007, 2008, 2009, 2013.

Källa: savehof.se

Thomas Bennelind
Nyhetsreporter och sportredaktör
Thomas Bennelind
ANNONS