Thomas Dennerby under söndagens pressträff i samband med fotbollslandslagets träning i Zevenaar utanför Arnhem.
Thomas Dennerby under söndagens pressträff i samband med fotbollslandslagets träning i Zevenaar utanför Arnhem.

Oförutsägbart Italien väntar Sverige

Utslaget, skadedrabbat och svårbedömt. Italienscouten Thomas Dennerby vet inte riktigt vad som väntar Sverige i den avslutande gruppspelsmatchen i fotbolls-EM.

ANNONS
|

Den tidigare svenska förbundskaptenen Thomas Dennerby arbetar under EM som scout åt landslaget, med fokus på Italien. Han har hittills fått se ett lag som överraskande förlorade mot Ryssland (1–2) och som sedan mindre förvånande åkte på en förlust också mot Tyskland (1–2), men en hedervärd sådan.

- De sista 15–20 minuterna, när de var en kort, var beundransvärda. Vilken moral och vilken kämparvilja, och de hade dessutom två jättechanser att kvittera vilket hade varit väldigt avgörande inför nästa match, säger Thomas Dennerby.

ANNONS

Schult räddade oavgjort

Italien hade inte marginalerna på sin sida mot Tyskland, och gav ändå de regerande Europamästarna en rejäl match. Trots skador på Valentina Cernoia och Ilaria Mauro och en utvisning på Elisa Bartoli skapade italienskorna ett par riktigt vassa lägen för att kvittera på slutet. Bland annat hade Barbara Bonansea en frispark som tyska målvakten Almuth Schult gjorde en makalös räddning på.

Insatsen mot Tyskland gör att Dennerby tror att Italien kommer att bli en tuff nöt att knäcka för Sverige på tisdag, trots att Antonio Cabrinis lag inte längre har någon möjlighet att gå vidare.

- Jag tror att de vill avsluta hedersamt. Cabrini ska ju sluta och han har ju också pratat om att man vill göra en fin match för Gabbiadinis (Melania, Italiens lagkapten) skull. Hon har också sagt att hon ska lägga av efter det här. Så jag tror att de kommer att göra allt som finns i deras makt för att vinna den här matchen. Jag tror inte att det blir en match som de struntar i, säger Thomas Dennerby.

ANNONS

Fem olika målvakter

Hur Italien ställer upp är svårt att tippa på grund av skador och avstängningar. Dennerby tror att Cristiana Girelli ersätter skadade Mauro (som har gjort båda Italiens mål) på topp och att Linda Tucceri Cimini går in i stället för avstängda Elisa Bartoli i backlinjen. Sedan kan vad som helst hända när det gäller målvaktsplatsen, säger han. Mot Ryssland stod Chiara Marchitelli och mot Tyskland var det Laura Giulianis tur. Mot Sverige?

- De har de facto bytt målvakt fem matcher i rad, och haft fem olika målvakter de fem senaste matcherna. Det är ganska unikt. Om den trenden fortsätter så står väl (Katja) Schroffenegger den här gången.

Arnhem, TT:s utsända
Fakta: Så startar Italien (kanske) mot Sverige

Skador, avstängningar och att de inte har något att spela för gör att Italiens startelva mot Sverige är svår att förutspå. Här är en tänkbar uppställning:

Italien (4–4–2): 1 Laura Giuliani – 3 Sara Gama, 2 Cecilia Salvai, 5 Elena Linari, 14 Linda Tucceri Cimini – 7 Alia Guagni, 4 Daniela Stracchi, 21 Marta Carissimi, 11 Barbara Bonansea – 8 Melania Gabbiadini, 23 Cristiana Girelli.

ANNONS