Fokus. I helgen avgjordes SM Singel i Bowls. Grebbestads Bowls Club Jörgen Karlsson och Tommy Dahlgren vann guld, respektive brons. Hemmaspelaren och Överbys Dick Almén tog silver.
Fokus. I helgen avgjordes SM Singel i Bowls. Grebbestads Bowls Club Jörgen Karlsson och Tommy Dahlgren vann guld, respektive brons. Hemmaspelaren och Överbys Dick Almén tog silver.

Medaljyra på hemmaplan

Grebbestad och Överby skördade stora framgångar när SM i bowls-singel avgjordes. – Jag har jobbat länge för detta, säger guldmedaljören Jörgen Karlsson.

ANNONS
|

Det var knivskarpt läge i Strömstad Gymnasiums gymnastikhall i helgen där 50 deltagare från olika klubbar i Sverige tävlade om att få en plats i A-slutspelet.

I lördags var det gruppspel där de 30 bästa utsågs. Under söndagens slutspel fick dessa 30 spela i A-slutspelet, medan resterande 20 fick göra upp i B-slutspelet. Att tävla i bowls-singel betyder att deltagarna spelar enskilt, där varje deltagare har fyra klot. Kloten rullas iväg på en bana och ska komma så nära ett litet målklot som möjligt. Målklotet kallas för "Jack".

Två av deltagarna som var på plats för att göra upp i A-slutspelet var Dick Almén från Överby IF och Bengt-Göran Clemensson från Grebbestad Bowls Club. Privat är de vänner, men på banan var det annorlunda.

ANNONS

– Det är ett SM så det är klart att man vill vinna. Man är goda vänner utanför, sedan är vi inte arga vänner på planen – men man vill vinna matchen, säger Dick Almén.

– Allt handlar om din dagsform, det är en färskvara. Det gäller att du är i form den dagen du ska spela – annars är du ute, säger Bengt-Göran Clemensson.

Norra Bohuslän är sedan flera år tillbaka känt som ett bowls-näste. Härifrån har sedan sporten vuxit ut till övriga delar av landet. Nästa år arrangeras även VM i Shortmat bowls i Strömstad.

– Det roliga med att spela bowls är att det är en folksport. Alla som vill kan spela oberoende på om man är ung eller gammal. Under helgens tävlingar är åldern på deltagarna allt från 14-70 år, säger Almén.

Under söndagseftermiddagen hölls slutspelet – och inte helt oväntat tog spelarna från Grebbestad och Strömstad medaljer. Guldet gick till Jörgen Karlsson från Grebbestad Bowls Club, silvret till Dick Almén från Överby IF och bronset fick Tommy Dahlgren från Grebbestad.

Strömstads Tidning har varit i kontakt med den glada SM-vinnaren.

Hur känns det att vara Sverigemästare i singel bowls?

– Det känns otroligt skönt, jag har jobbat länge för detta och varit i toppen ett flertal gånger men aldrig gått hela vägen förrän i söndags, säger Jörgen Karlsson.

ANNONS

– Tidigare har jag varit där och luktat, men jag har aldrig haft möjligheten att smaka på vinsten. Det var en skön känsla, där jag inte tänkte så mycket när jag tävlade utan jag gick mer på känsla.

Har du firat något?

– Nej inte ännu, men det kanske kommer. Det var roligt för klubben att vi både tog hem guldet och bronset. Vi hade en framgångsrik helg, avslutar Jörgen Karlsson.

Fakta: Bowls

Bowls är en brittisk precisionssport som påminner om boccia och boule och som liksom dessa har sina rötter i urgamla sten- och kägelspel.

Spelas på gräsmatta eller på konstgjort underlag med liknande egenskaper, såsom konstgräs.

Spelet spelas med asymmetriska klot med en diameter på knappt 15 centimeter, vilka på grund av sin ojämna viktfördelning inte rullar rakt. Hur mycket klotet viker av kan varieras genom val av klot.

Kloten skall rullas på banan och placeras så nära ett litet målklot som möjligt.

ANNONS