Bra säsong hittills. Lionsfostrade Filip Halvordsson trivs bra i allsvenska Mora IK som just nu ligger på en tredjeplats i tabellen.
Bra säsong hittills. Lionsfostrade Filip Halvordsson trivs bra i allsvenska Mora IK som just nu ligger på en tredjeplats i tabellen.

Lionssonen njuter av proffslivet

Konkurrensen är enorm och det är inte många som får chansen till spel bland eliten och senare ett proffskontrakt. Men den chansen har Lionsuppfostrad Halvordsson fått – och tagit.

ANNONS
|

Strömstad Tidning möter upp Filip Halvordsson utanför Kaffedoppet. Han har precis kommit hem efter en bortamatch mot Timrå. Tillsammans med en lagkamrat satte de sig i bilen efter hemkomsten till Mora och under natten kom Filip hem till Strömstad.

– Vi fick några dagar ledigt nu eftersom vi inte får vara hemma så länge i jul.

Drygt två dagar fick han i Strömstad under julen. Den 27:e var det bortamatch mot Västervik och i morgon tar Mora emot Almtuna.

Vi sätter oss i bilen och styr mot E 6. I stället för att ta påfarten fortsätter vi mot Skee. En väg Filip Halvordsson åkt många gånger för träning i Lionshov.

ANNONS

Inne i ishallen är det fullt med ungdomar och föräldrar. Många hälsar på Filip och någon vill ta sig ett längre samtal. Att han är känd som Lionsspelaren som nu spelar i Hockeyallsvenskan är det inget tvivel om.

Han minns den där oktobermorgonen 2015 tydlig.

– Jag hade ju tränat med A-laget i Mora en del säsongen innan och hela försäsongen samt varit med på träningsmatcher. Den där dagen hade vi tränat på morgonen som vanligt och det var matchdag. Men den här gången meddelade tränaren mig att jag skulle spela kvällens match mot Leksand, minns Filip tillbaka.

Nervositeten kom direkt. Han ringde hem till familjen och vänner i Strömstad.

– Sen försökte jag ladda för match som vanligt. Det var nervös de första två bytena men sedan släppte det.

Att göra sin allsvenska debut i ett daladerby som Mora-Leksand var allt speciellt. Men karriärens största höjdpunkt, hittills, är daladerbyt som flyttade in i Globen i Stockholm den 8 januari i år.

Möjligheten till spel uppstod när laget drabbades av flera skador under hösten 2015. Men trots att de skadade spelarna kom tillbaka fick Filip Halvordsson fortsatt förtroende. Han belönades med ett A-lagskontrakt och har spelat i allsvenska Mora sedan dess.

ANNONS

– Då när jag fick chansen tänkte jag inte så mycket på hur många matcher det skulle bli. Jag visste ju att de skadade spelarna skulle komma tillbaka. Jag spelade så bra jag kunde och fick förtroende av tränarna, säger han.

Ishockeykarriären började i Lions HC när Filip växte upp i Strömstad. Pappa Claes har varit proffs i Tyskland och Norge. Det var så Filip kom in i ishockeyn. När högstadietiden började närma sig slutet hade Filip klara drömmar på att studera på ett hockeygymnasium.

– Jag besökte Mora och fick en bra känsla. Det blev ett enkelt val.

Flyttlasset gick till Mora som 16-åring och under den första tiden bodde han på vandrarhem tillsammans med klasskamrater. En viktig tid, enligt Filip själv.

– Hade jag inte bott tillsammans med andra som var i samma situation som jag, hade jag ju suttit själv. Det är viktigt att det sociala och vardagen känns bra, annars går inte ishockeyn bra.

Att ha ishockeyn som sitt arbete, att vara proffs, har han nu vant sig vid. Men Filip har inga planer på att nöja sig med spel i hockeyallsvenskan.

– Klart att NHL är en dröm, men man får ta ett år i taget. Jag känner fram för allt att jag tagit ett stort steg framåt sedan förra året, både på och utanför isen. Bland annat har jag stärkt mitt självförtroende, säger Filip Halvordsson.

ANNONS

Det nuvarande kontraktet med Mora sträcker sig även under säsongen 2017/2018. Drömmen vore att då få ett kontrakt med SHL-laget Frölunda. Men just nu är det Mora som gäller. Och det finns en önskning inför det nya året.

– Att Mora går upp i SHL.

Fakta: Filip Halvordsson

Född: Januari 1996

Bor: Lägenhet i Mora

Familj: Mamma, pappa och lillebror

Favoritmaträtt: ”Grillat med kokt färskpotatis och någon god sås till”

Favoritlag: New York Rangers (NHL) & Frölunda (SHL)

Position: Back

Klubba: Left

Styrka som spelare: ”Har ett bra spelsinne och står ofta rätt i banan”

Svaghet: Skridskoåkningen, behöver bli kvickare.”

Förebild: Den före detta ishockeyspelaren Niklas Lidström

Önskan inför det nya året: Att Mora går upp i SHL

ANNONS