Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

FridaNilsson
Debuter. Frida Nilsson gör debut som lagkapten denna säsong och på fredag kväll premiärspelar hennes lag IFK Strömstad på Strömsvallen i seriens första match.

Leder IFK med stor dos glädje

Något brett idrottsintresse har hon inte. Men Frida Nilsson har varit IFK Strömstad trogen sedan barnsben. Och nu får hon leda laget som nybliven lagkapten.

Efter tre säsonger utan ett damlag i föreningen stundar nu seriepremiären för IFK Strömstads återuppstartade damlag. Laget består av spelare från det forna laget som lades ner inför säsongen 2014, något nyförvärv och helt nya fotbollsspelare. Ett av de bekanta ansiktena är Frida Nilsson, 23 år – numera lagkapten.

Hon är uppväxt i Strömstad och har spelat i IFK sedan hon var liten. Bland annat med sin pappa som tränare. När damlaget lades ner 2014 valde Frida Nilsson att inte söka sig till någon annan förening, vilket betyder att hon inte hade spelat i stort sett någon fotboll på nästan tre år när försäsongen drog igång i vintras.

– Jag var ute och reste några månader då och sen gick året ganska fort, man har alltid saker att göra. Klart att jag har saknat fotbollen och det var en självklarhet för mig att börja nu igen när Strömstad har ett damlag, säger Frida Nilsson.

Några andra idrotter utövar hon inte, och har aldrig gjort egentligen. Det är gemenskapen som hon vittnar om alltid funnits i IFK Strömstad som fått henne att spela just fotboll.

– Vi har alltid varit ett härligt gäng med spelare. Att spela fotboll i Strömstad är ett härligt och bra sätt att komma ut på, träffa folk och ha roligt efter en arbetsdag.

Jobbar gör hon som butikschef på Cubus i Gallerian. Fritiden spenderas med sambon och med vänner. Efter en arbetsdag drar hon sig inte för att slänga sig i soffan.

– Att efter jobbet kunna lägga sig i soffan och kolla på en serie är faktiskt riktigt skönt, säger Frida Nilsson och skrattar till.

Sambon har ett stort fotbollsintresse och det händer därför att de tittar på en del fotboll tillsammans.

– Men hade jag fått välja själv hade jag kanske inte tittat på lika mycket fotboll, säger Frida Nilsson.

IFK Strömstads damlag har inte spelat speciellt många träningsmatcher under försäsongen. Dock har laget spelat två DM-matcher mot tufft motstånd från division 1 och division 2. Två renodlade träningsmatcher har laget hunnit med, en mot Bullarens Goif – då blev det IFK-förlust med 2-0. Mot division 3-laget Eds FF övertygade IFK genom att vinna med hela 10-1.

– Matchen mot Ed är egentligen den enda riktiga värdemätaren vi har haft. Vi spelar i division 4 och vann så stort mot ett division 3-lag. Visst hade det varit kul om vi hunnit mäta oss med fler jämlika lag innan premiären, men nu ska det bli spännande att se hur vi står oss, säger Frida Nilsson.

På fredag kväll spelas division 4-premiären på Strömsvallen. Motståndet är Henåns IF som gör sin andra säsong i division 4 med vad som verkar vara ett ungt lag.

– Jag, och resten av laget, vet egentligen inget om Henån. Det jag har fått höra är att de har någon stark spelare som ska vara bra, säger Frida Nilsson.

Målet är att vinna serien, i alla fall vara ett av topplagen. Med stommen från det forna damlaget sam grund har laget tränat mycket bollkontroll än så länge under året.

– René, vår tränare, vill att vi ska vara bra på vissa specifika saker, i stället för att vara halvbra på det mesta. Och jag tror det kan vara ett bra sätt att komma igång med det nya laget, säger Frida Nilsson.

Varför hon av tränarna blivit utnämnd att bära kaptensbindeln med tillhörande ansvar vet hon inte exakt. Klar är hon dock över att hon som orutinerad kapten inte ska skapa sig själv en roll som lagkapten. Hon vill fortsätta vara spelaren Frida Nilsson.

– Jag försöker vara en positiv medspelare som sprider glädje, det kommer jag fortsätta med som kapten, säger Frida Nilsson och fortsätter:

– Det är många spelare i laget som är ledare och snackar ute på planen och visar ett driv, det är inspirerande. Sen så är vi ett gäng med stora vinnarskallar, inklusive mig.

Viktoria Oskarsson

Fakta: Division 4 Bohuslän-Dal

Premiärmatchen

IFK Strömstad - Henåns IF

Strömsvallen, fredag 21 april

Lagen i serien

IK Rössö Uddevalla u-lag

Frändefors IF

Henåns IF

IFK Strömstad

LDB Dalsland

Stenungsunds IF lag 2

Svarteborg FK/ Stångenäs AIS