Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

JohanFlodin1
Hemmamiljö. Hemkommen från läger utomlands är Johan Flodin just nu i hemmamiljö, vid Strömstad Roddklubb.

Landslagschefen stortrivs i Norge

2016 var ett bra år, om ni frågar honom själv. Två OS-medaljer från Rio och utnämnd som årets tränare i Norge. Nu är Strömstadbon Johan Flodin klar för fyra år till som landslagschef i grannlandet.

Sedan Johan Flodin kom in i det norska landslaget 2013 och fram till 2016 års slut, tog landslaget 15 medaljer i mästerskapssammanhang. 2009-2012 blev det bara tre. Men han är ödmjuk i tanken om att det enbart skulle ha med hans intåg att göra.

– Flera av roddarna vi har nu hade vi även 2012. Det är mycket möjligt att jag kom in i precis rätt tillfälle då de fått mer rutin och sedan började prestera.

– När folk pratar om mitt ledarskap får jag god kritik för min individanpassade träning. Jag kan även fysiologi och roddteknik bra, jag är inte världsledande men har fått ihop det, säger han ödmjukt.

Sexa i OS 1996. Tvåa i VM 1991 och 1992. Det är erfarenheter från hans aktiva karriär som roddare. Nu är Johan Flodin sedan många år tillbaka tränare för eliten. Och sedan fyra år tillbaka är han landslagschef för det norska roddlandslaget. Ett uppdrag han nyligen förlängt med fyra år.

– Jag trivs otroligt bra med idrottarna och det norska teamet. Att ha detta som mitt arbete är ett privilegium, men jag värdesätter också att kunna bo kvar i Strömstad. säger Johan Flodin.

Men precis som för fyra år sedan fanns det ett intresse från andra stora roddnationer. Bland annat Australien.

– Det fanns erbjudanden som skulle ge mig en större personlig ekonomisk vinning och ha större budget att arbeta med, men jag trivs som sagt i Norge och valde att fortsätta med dem mot OS i Tokyo 2020 som det stora målet, säger han.

Att arbeta som tränare för ett roddlandslag i Norge är något annorlunda i jämförelse med ett 8-17-jobb. Speciellt ett OS-år som 2016 var.

– Vi åkte till Rio vecka 31. Innan dess hade jag haft 17 veckor utomlands, och då är inte de uppdrag jag har i Norge inräknade.

Under vintermånaderna går det helt enkelt inte att ro i nordiska vatten av given anledning. Då krävs träningsläger i mellersta eller södra Europa. Inget emot Johan Flodin, som ser utlandsvistelserna som ett stort utbyte.

– Jag gillar att lära mig från olika kulturer. Jag är egentligen en samling stölder från andra människor. Jag tar och lär av andra och gör det till mitt egna, säger Johan Flodin.

Att resa så mycket är kanske inte alltid optimalt för alla familjen. Han slutade sin aktiva karriär som utövare 1996, tre år efter att dottern födds. Senare fick han uppdrag som tränare på Strömstads Roddgymnasium och med Strömstadroddaren Frida Svensson. Nu är dottern utflugen och att resa ofta är inga större problem.

I Rio-OS tog nationen Norge fyra medaljer. Valören på samtliga var brons. Två av dessa tog roddare i Johan Flodins team.

– Att vi stod för hälften av Norges medaljskörd är såklart jättekul. Sporten fick dessutom stort genomslag tack vare det, säger han.

2017 som är ett post-olympiskt år, leder till ett helt annat upplägg för året. I mars åker landslaget på träningsläger i Portugal och i april drar säsongen igång på allvar. EM avgörs i Prag i maj. Och årets stora mål är VM som avgörs i Florida i september och oktober. Då är tanken att Norges roddare ska fortsätta sin medaljskörd de haft sedan 2013.

Fakta: Johans favoriter

Mat: Löjrom

Resemål: – Paris och New York. Det finns alltid mer att upptäcka där.

Färg: Blå

Musik: Rock

Tv-serie: – Seinfeld. Bra sitcom alltså.

Sport, utöver rodd: – Löpning och cykling. Men jag gillar också att titta på ishockey.

Förebild: – Thor Nilsen. Han är development manager i det norska landslaget. Är närmare 85 år gammal och har en förmåga för nyfikenhet, ser människor och organisationer på ett positivt sätt som leder till utveckling.