Främja folkhälsan. Roland Kindslätt och Kent Hansson tror att Strömstadmilen kan locka fler att börja motionera.
Främja folkhälsan. Roland Kindslätt och Kent Hansson tror att Strömstadmilen kan locka fler att börja motionera.

Löparfest ska främja folkhälsan

För 27:e året i rad är det dags för Strömstadmilen. Loppet har blivit lite av en tradition menar Kent Hansson, tävlingsledare för loppet.

ANNONS
|

Hittills har drygt 200 personer anmält sig till View Strömstad, men man räknar med att 1300-1400 personer kommer delta. Det kommer att finnas olika klasser beroende på ens ålder, och om man är elit eller motionär.

Loppet är inte enbart till för de tävlande, utan det är ett lopp för alla som väljer att vara på plats, vare sig man deltar eller är åskådare:

– Jag ser loppet som ett familjeevenemang och det kommer att vara en hel del med aktiviteter här under dagen. När det kommer en som ska springa följer de anhöriga med. Vi har en del turister som kommer hit och tittar på också, säger Roland Kindslätt, medhjälpare till View Strömstadmilen.

ANNONS

Och det är inte enbart strömstadsbor som brukar vara med i loppet. En del av löparna som har varit med och sprungit i elitklassen tidigare år har bland annat varit från Norge, Kenya, Etiopien, Marocko och Eritrea.

En av de mest kända profilerna som kommer att delta i år är Mikael Ekvall, som kommer att springa halvmaraton i friidrotts-VM senare i sommar.

– Det känns jättekul att Ekvall kommer, han är populär fastän han inte bor i Strömstad just nu. Strömstadsborna har tagit honom till sitt hjärta, säger tävlingsledare Kent Hansson.

– Vi försöker även att få hit en annan VM-deltagare, David Nilsson från Högby. Det hade varit intressant att få en fight mellan honom och Ekvall. Men man ska inte glömma att detta är ett motionsarrangemang, fortsätter Kent Hansson.

Att Strömstadmilen är ett lopp för allmänheten är något som Kent Hansson är noga med att poängtera:

– Det är många pensionärer och rörelsehindrade, personer som annars inte hade varit med på liknande arrangemang. Det är främst dem som vi vill uppmuntra att vara med. För det handlar inte bara om en tävling, utan också om att träna och röra på sig, säger Kent Hansson.

View Strömstadmilen

För 27 året i rad så arrangerar IFK Strömstad löptävlingen View Strömstadsmilen.

Loppet kommer gå av stapeln den 8 juli i Strömstad där både starten och målet kommer vara vid Strömstads vallen.

Banan går genom de centrala delarna av Strömstad och har en sträcka på 10 kilometer.

Målet med loppet är att främja folkhälsan, det finns både elit- och motionsklasser.

Sammanlagt finns det 25 klasser som sträcker sig från 7 års ålder och uppåt där längden på banan varierar.

För de som inte vill springa eller gå en mil så kommer det finnas en bana på fem kilometer.

Sista dagen för att anmäla sig till loppet är den 3 juli.

ANNONS